Читај ми!

Миран протест Срба са севера КиМ због најавe Приштине о отварању моста на Ибру

Срби са севера Косова и Метохије окупили су се на мирном протесту поводом најава Приштине о отварању главног моста на Ибру, између северне и јужне Косовске Митровице. Скуп је одржан на Тргу "Браће Милић" који се налази у близини моста на Ибру у Косовској Митровици.

Подизањем руку, сви присутни на протесту у Косовској Митрвици, истакли су да су против отварања моста на Ибру, затвореном за саобраћај две и по деценије, и попришту послератног сукоба Албанаца и Срба у овом граду.

Деценијама након сукоба 1999 године на мосту је забалежено преко хиљаду инцидената, међу којима на десетине оружаних.

Протест је почео у 11 часова на Тргу Браће Милић интонирањем химне Србије "Боже правде”.

На почетку протеста је речено да "Приштина поново жели да отвори пандорину кутију страдања српског народа”.

Говорници, из  свих структура друштва, поручили су да су против отварања моста како то власти у Приштини то најављују.

Никола Кабашић, некадашњи судија Вишег суда у Косовској Митровици истакао је да се Срби не осећају безбедно.

"Није у нашем интересу, не осећамо се безбедно. Како може да се отвара мост и да се прича о помирењу? Нас нико не мири. Слобода кретања постоји, то је лажни изговор. Зашто слободе кретања нема у Ђаковици? Зашто наши људи не могу у Ђаковицу на Задушнице? Где је ту слобода кретања? О каквој слободи кретања причамо кад нас на сваких пет или десет метара дочекује патрола полиције? Ми нисмо за отварање моста", рекао је Кабашић.

Према његовим речима, о томе може само да се говори у Бриселу

"У сећању Срба је и 13. фебруар 2000. године, када је више од 40.000 Албанаца из јужне Митровице под некаквим називом Марш мира хтело да заузме и да упадне у северни, српски део града", подсетила је Рада Комазец, директорка листа “Јединство” и додала да је француски Кфор спречио тај упад. 

"Молимо власт у Приштини да преиспитају своје одлуке, јер знамо да су они наложили нелегалним одборницима у скупштини општине Северна Митровица да донесу такву одлуку. Молим и међународну заједницу да зауставе паклени план Приштине, јер само њих ће да послушају", истакла је Рада Комазец.

Окупљени у близини главног моста на Ибру, носили су заставе Србије и транспаренте на којима пише: "На мосту смо опстанак бранили, сада бранимо нестанак", "Курти ниси нас све протерао има нас још", "Док ЕУ и САД пишу саопштења нас протерују", "Ако Курти отвори мост, Кфор и Квинта ће бити одговорни за све".

Око моста су присутније јаче снаге полиције и италијанских карабињера. 

Команда Кфора поновила је да одлука о отварању главног моста у Косовској Митровици треба да буде донета у оквиру дијалога Београда и Приштине у Биселу, и да његови припадници неће оклевати да реагују уколико дође до било какве ескалације.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару