Читај ми!

Влада усвојила Националну стратегију за борбу против корупције

На данашњој седници, Влада Србије усвојила је Националну стратегију за борбу против корупције за период 2024-2028. године.

Влада Србије саопштила је да је усвојила Националну стратегију за борбу против корупције за период 2024-2028. године, имајући у виду потребу да се процеси усмерени на спречавање и борбу против корупције планирају и уреде на свеобухватан и системски начин.

"Усвајање Националне стратегије показује да се Србија налази на путу јасног циља и чврстог опредељења спречавања и елиминисања корупције у највећој могућој мери", пише у саопштењу.

Тим документом су, као ризичне, обухваћене области полиције, здравства, образовања, локалне самоуправе, грађевинарства, финансирања политичких активности, пореза и царина, јавних набавки, приватизаије и јавних предузећа, док су области заштите узбуњивача и лобирање заступљене у оквиру ових области.

"Спровођење Националне стратегије допринеће испуњавању 14 прелазних мерила за Поглавље 23: Правосуђе и основна права, а када је реч о репресивним мерама, ова стратегија упућује на израду анализе потреба за изменама и допунама Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, као и унапређењу резултата истрага, процесуирања кривичних дела корупције, повећању броја осуђујућих пресуда и одузете имовине проистекле извршењем коруптивних кривичних дела", наводи Влада.

Прва Национална стратегија за борбу против корупције усвојена је 2005. године, а у годинама које су следиле и низ других докумената као и Оперативни план за спречавање корупције у областима од посебног ризика, који представља преглед свих антикорупцијских политика од 2005. године.

Одлука о образовању Савета за вештачку интелигенцију

Такође, на данашњој седници, чланови Владе донели су Одлуку о образовању Савета за вештачку интелигенцију, на период од пет година, који треба да усклађује и координира активности на спровођењу стратешког оквира из области развоја вештачке интелигенције, прати реализацију планираних мера и активности, укључујући и Стратегију развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период 2020-2025. године, прати стање, потребе и стандарде развоја и примене вештачке интелигенције у Србији и свету.

Радно тело има и саветодавну улогу и припрема предлоге, препоруке и стандарде, даје мишљења и стручна образложења о свим питањима из области развоја и примене вештачке интелигенције у нашој земљи.

Образована Радна група за унапређење производње и тржишта јагодастог воћа

Влада Србије је образовала Радну групу за унапређење производње и тржишта јагодастог воћа - малине, купине, јагоде, боровнице и рибизле, како би се сагледалa и дефинисалa актуелна ситуација у тој области, са посебним освртом на критичне тачке у тржишном ланцу у процесу производње од расадничарске, преко плантажне производње, до пласмана на тржиште, а у циљу доношења одговарајућих мера за решавање постојећих проблема.

Одобрена новчана помоћ угроженима у Крагујевцу, Краљеву, Баточини и Книћу

Чланови Владе усвојили су Закључак којим се одобравају средства за доделу једнократне новчане помоћи грађанима којима је изузетно угрожен животни стандард, а који живе на територији градова Крагујевца и Краљева и на територији општина Баточина и Кнић, у укупном износу од 11.211.000 динара.

Сарадња Новог Сада и Гјумрија

Чланови Владе сагласили су се и да се донесе Одлука о успостављању сарадње између Града Новог Сада и Града Гјумрија, Република Јерменија.

Одлуком је прецизирано да се сарадња успоставља у областима културе, туризма, образовања, информационих технологија, заштите и очувања животне средине, као и у другим областима.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару