Више од 130 избегличких породица добија станове на Новом Београду

За око годину дана, 133 избегличке породице добиће дом на Новом Београду, где је положен камен темељац за изградњу станова за социјално становање. Премијер Србије Милош Вучевић каже да је циљ владе да до 2028. године свих 8.000 избеглих породица има решено стамбено питање.

Премијер Србије Милош Вучевић положио је на Новом Београду камен темељац за изградњу станова за социјално становање где ће до августа 2025. године дом добити 133 избегличких породица.

Вучевић је камен темељац положио заједно са министром за јавна улагања Дарком Глишићем, градоначеником Београда Александром Шапићем и комесарком за избеглице и миграције Наташом Станисављевић.

Вучевић је том приликом истакао да је циљ владе да до 2028. године свих 8.000 породица има решено стамбено питање.

"Са председником Републике смо договорили, наш циљ је до 2028. да свих 8.000 избегличких породица које су стамбено нерешене, незбринуте, добију кров над главом. То је задатак за владу Републике Србије. То је задатак за цео наш апарат, а за то нам је потребна подршка и локалне самоуправе", рекао је Вучевић и захвалио граду Београду и општини Нови Београд на сарадњи.

Вучевић: Превише смо времена потрошили до сада

Вучевић је нагласио је да није добро што се превише времена изгуби око администрације да би се изградили станови.

"Оно што није добро, јесте да смо превише времена изгубили на процедурама, администрацији, бирократији, разним измишљеним и полуизмишљеним процесима да би се неко и нешто оправдало. Само нам је трошило време и губило могућност да брже радимо", рекао је премијер Србије.

Вучевић је рекао је да људи који су спашавали своје животе током деведесетих година најмање што заслужују је да добију кров над главом.

"Остаје велико питање подршке како се формално-правно дефинише интерно расељена лица са КиМ, они немају статус избеглих лица као наш народ са простроа БиХ и Хрватске, али морамо да нађемо решење за наш народ на КиМ. Више од 200.000 људи је напустило КиМ од 1999. године, а 1,8 одсто је стопа повратка на КиМ", рекао је Вучевић.

Глишић: Вредност пројекта 5,8 милиона евра

Министар за јавна улагања Дарко Глишић рекао је да ће објекат који данас почиње да се гради, бити бруто површине 9.451 метара квадратних, а вредност пројекта 5,8 милиона евра.

"Ово није периферија Београда, већ нови центар градаа, с обзиром на то што се гради овде у наставку и ја се надам да ћемо у августу наредне године или најкасније до краја августа наредне године да се поново сви окупимо, да поделимо кључеве и да честитамо онима који су нашли свој кров над главом. Нека нам је срећан рад и да се видимо наредне године у августу", пожелео је Глишић.

Шапић: Ово је добра локација у Београду

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је да већ дужи низ година , скоро 10, учествује у овом заједничком пројекту и Комесаријата, Владе Србије, и председника Србије Александра Вучића који је саставни део свега тога.

"Градили смо Овчу 1, Овчу 2. Данас смо овде, и ово је локација, могу да вам кажем, која спада у практично топ локацију у граду Београду, јер недалеко одавде је Јурија Гагарина улица, која би ускоро требало да крене да се проширује, то јест продужава, и улиће се овде у крак аутопута који води ка Милошу Великом", рекао је градоначелник Београда.

Станисављевић: Напокон ће добити трајну стамбену адресу

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић рекла је да ће за 400 дана ово постати дом за 371 члана домаћинства.

"Дом ће добити 133 породица за 13 месеци и након много година избеглиштва напокон ће бити на трајној стамбеној адреси. Оно што је важно, влада Републике Србије наставиће да подржава кроз Комесаријат за избјеглице  све оне породице, расељенем породице којима је помоћ још увек потребна. Ми смо од почетка године више од 400 милиона динара доделили локалним самоуправама намењених конкретно за стамбену подршку, за стамбено збрињавање ка свима онима који још увек немају свом дом", рекла је Станисављевић.

Нагласила је да су изабране 133 породице које су најугроженије и у свом власништву немају никакву некретнину, нису продали своју имовину или им није достпуна у земљама порекла.

Истакла је да су те породице биле подстанари или су живеле код рођака.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару