Читај ми!

БИА у акцији разбијања екстремистичких ћелија, процене да у Србији оперише око 1.000 радикално оријентисаних

Наставља се истрага терористичког напада код Амбасаде Израела у Београду. Полиција и БИА, у координацији са надлежним тужилаштвом, широм Србије раде на разбијању верских екстремистичких ћелија, истиче премијер Милош Вучевић. Црвени степен безбедности у Србији остаје на снази и наредних дана. Игору Деспотовићу, осумњиченом за помагање нападачу на жандарма, одређен је притвор до 30 дана.

У већ дебели досије 25-годишњи И. Д. уписао је још један терористички чин. Прва пресуда изречена му је 2018, а у априлу последња.

На три године затвора осуђен је због подстицања на тероризам пошто је на друштвеним медијима величао Исламску државу. Сада је поново ухапшен и одведен у притвор због сумње да је у суботу помагао Милошу Жујовићу, верског имена Салахудин.

Из Вишег суда саопштено је да је притвор одређен јер постоје особите околности које указују да ће утицати на сведоке, да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело, и због сумње да је извршио кривично дело за које је прописана казна затвора преко десет година, а начин извршења и тежина последица довели су до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.

Док тужилаштво и полиција истражују И. Д. и његове сараднике, чека се вештачење телефона супруге нападача.

Обављен је претрес куће у којој је живео, а сличне акције полиција и БИА спроводе широм Србије. Ради се на разбијању екстремистичких ћелија и те активности нису усмерене против било које етничке или верске групе, јасан је премијер.

Премијер Милош Вучевић каже да они спроводе акције на разбијању свих оних које злоупотребљавају религију и веру зарад постизања одређених екстремнополитичких и терористичких циљева.

"Црвени степен ће трајати још неколико дана и зато је важно да се не дају непримерене изјаве Бошњака, јер ово није никакав лов на њих, ово је борба против тероризма. Мислим да је ово изолован случај, али не могу да гарантујем да ово неће подстаћи неког другог“, каже Вучевић.

Министар полиције Ивица Дачић је истакао да, имајући у виду да је акција полиције и БИА у вези са терористичким актом и вехабијским покретом и даље у току, крајем недеље ће бити донета одлука о евентуалном укидању црвеног нивоа претње од тероризма.

Према његовим речима, јавност ће бити обавештена о томе шта је урађено током акције.

Да би сличан напад могао да се понови, страхују упућени. Иако истичу да организоване терористичке групе у Србији не постоје, додају да има екстремних појединаца.

Они се окупљају широм земље, без обзира на то која религија је у тим местима доминантна. Огранци постоје од Суботице и Новог Сада, преко Земуна, до рашке области.

з тог екстремизма се лако рађа тероризам кроз појединачни акт какав је био код израелске амбасаде, а онда можда и кроз више повезаних акција. Имате их свуда. Можемо говорити о ћелијама екстремизма које постоје, али класична терористичка организација под неким именом која постоји и делује, не, то су групице екстремиста којих има много, којих има сигурно на стотине, између више стотина до хиљаду“, каже стручњак за безбедност Драган Симеуновић.

Доказ за ту тврдњу је и акција специјалне антитерористичке јединице, спроведена крајем прошле године на истоку земље где је ухапшен радикализовани исламиста.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару