Читај ми!

Вучевић: Перспектива чланства у ЕУ главно питање за земље Западног Балкана

Премијер Србије Милош Вучевић оценио је у Атини да Европа није заокружена без земаља Западног Балкана и истовремено поручио да је чланство Србије у ЕУ стратешки циљ, као и да ће се наставити реформе које би, како каже, требало да буду подржане и конкретним мерама. Премијер Србије разговарао је на маргинама конференције у Атини са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о ситуацији на КиМ. Лајчак је рекао да је на земљама Западног Балкана да искористе тренутак и приближе се чланству у ЕУ.

Вучевић је на панелу "Приступне перспективе Западног Балкана и њихов значај за будућност Европе. Да ли смо у периоду стагнације или изградње новог моментума?", у оквиру Међународне конференције "Мир и одржив развој", оценио да је назив панела управо главно питање и за све земље Западног Балкана.

Како је додао, суштина тог питања или одговора лежи у чињеници да је свима доста "празне приче", као и да су се људи заситили очекивања, али је истовремено поручио је време да се Западни Балкан охрабри и да Европа дâ јасан сигнал.

"Морамо добити конкретан сигнал из Брисела", поручио је Вучевић уз подсећање да су се могла чути различита мишљења од доносилаца одлука из европских земаља.

Вучевић је истакао и да Србија у потпуности подржава европски пут Западног Балкана и подсетио да је наша држава активна на различитим нивоима када је реч о регионалној сарадњи, али и сарадњи са ЕУ. У том смислу је подсетио на Берлински процес, Брдо Бриони, Отворени Балкан, који је, истиче, показао да земље у региону имају свест о неопходној сарадњи на регионалном нивоу.

Истакао је да је за Србију најтежа тема везана за Косово и Метохију, додајући да би кроз дијалог и искуство институција ЕУ могло да се буде ближе помирењу на терену.

Говорећи о новој методологији за приступ ЕУ, уведеној 2021, навео је да је то добар пример да покажемо ко је спреман да постане пуноправна држава чланица ЕУ.

"Наравно, спремни смо за ЕУ да кроз европски пут ускладимо нашу спољну политику и безбедност. Очигледно да је Поглавље 35 или питање спољне политике и безбедности сада нови политички кредо ЕУ", казао је Вучевић.

Немам утисак да ће Курти ући у формирање ЗСО

Премијер Вучевић је ракао да је више од сат времена разговора са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и да је његов утисак да нема ни говора да ће Аљбин Курти ући у формирање Заједнице српских општина.

"То је мој утисак, ја не могу да кажем да је то званична порука Мирослава Лајчака али сам стекао утисак да Куртију не пада на памет да формира ЗСО. До краја ове године нико ни не види план његове активности на формирању ЗСО, да не улазим уопште какав би био садржај те заједнице", рекао је Вучевић.

Премијер Србије је казао да не може да каже да је оптимистичнији после разговора са Лајчаком или да је добио нека уверавања да Приштина има додатну вољу да смири ситуацију на терену, али је навео да ће Лајчак врло брзо посетити Београд и разговарати са председником Александром Вучићем.

"Веома сам забринут за ситуацију на КиМ, за судбину нашег народа, морамо да чувамо наш народ на КиМ, да му помогнемо а истовремено да будемо стрпљиви да разумемо геополитичке околности, да не наседамо на провокације да нас не увуку у оно што би желели", поручио је Вучевић.

Он је оценио да је имао важан састанак са специјалним представником ЕУ.

"Важан сусрет са Лајчаком, мислим да он разуме шта се дешава на терену, мени је нејасно да нико не може да изврши притисак на Куртија али дозвољавам да ја немам најбољи преглед ситуације за то што се дешава", рекао је премијер.

Навео је да су пред Србијом не лаке околности и не лак период.

"Морамо да чувамо државу, да помажемо наш народ на КиМ, да га сачувамо, а да истовремено не угрозимо целу државу Србију, да не будемо увучени у неке сукобе јер би Курти то највише желео и да будемо приказани као негативци", закључио је Вучевић.

Лајчак: Земље Западног Балкана да искористе тренутак и приближе се ЕУ

Мирослав Лајчак рекао је на конференцији у Атини да је на земљама Западног Балкана да искористе актуелни тренутак који постоји у ЕУ поводом проширења и да се приближе чланству у том европском блоку.

"ЕУ је морала да се бави многим кризама које није предвидела, док се, да будем искрен, регион Западног Балкана и даље бави превазилажењем прошлости, освртањем на ратове у бившој СФРЈ. То траје предуго. Пре три-четири године дошао је нови моментум, али се онда догодио напад на Украјину", навео је Лајчак.

Истакао је да Брисел тренутно има нови приступ, који се зове се постепено приступање.

"То значи да не морате да чекате да уђете у ЕУ, већ то зависи од вас, односно од вашег напретка у испуњавању поглавља. Тренутно је 53 одсто грађана ЕУ за проширење. Неће све бити лако и ружичасто, европске вредности се морају поштовати. Ово је Западном Балкану позив за буђење и могу да кажем да је ЕУ први пут више ентузијастична него Западни Балкан када је у питању проширење. Али потребне су реформе, између осталог... Могу да кажем да сам оптимиста", рекао је Лајчак.

У Атини се одржава дводневна међународна конференција која се организује поводом шестогодишњице од потписивања Преспанског споразума.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару