Читај ми!

Дачић: Резолуција 1244 и даље актуелна, сви морају да је се придржавају

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) и даље актуелна и важећа, као и да сви морају да је се придржавају. Нагласио је да она никада не би била ни донета да у СР Југославији приликом потписивања Кумановског споразума није гарантован територијални интегртиет.

Ивица Дачић је, поводом годишњице усвајања Резолуције 1244 СБ УН, рекао да међународни правни поредак почива на одлукама СБ УН, те да је тај документ био велико достигнуће за прекид НАТО агресије и страдања народа.

Дачић је рекао да су западне земље, међутим, само неколико месеци после њеног усвајања и паралелно инсистирајући на поштовању међународног права, "у тајности почеле да раде на промовисању и стварању независности Косова, о чему је јавно говорио и некадашњи прмеијер Србије Зоран Ђинђић".

"Сматрамо да међународни правни поредак почива на одлукама СБ УН, за нас је та Резолуција и даље актуелна и важећа и сви морају да је се придржавају, иако смо 20 и више година имали њено непоштовање. И дан данас постоје само настојања са западне стране да се Резолуција укине и да се практично прогласи независност Косова", рекао је Дачић.

Додао је да је акт проглашења независности Косова једностран, те да није у складу са међународним правом, нити са уставним поретком Србије. 

Позвао је међународну заједницу да поштује документе које су сами усвојили, а то је случај управо са Резолуцијом 1244.

"Иначе је то једна велика превара. Као што знате, нисмо први пут суочени са тим преварама. Тако је било и за Бриселски споразум. Шта год су они нама обећавали, на крају испада да су лагали", рекао је Дачић.

Истакао је да Србија, на челу са председником Александром Вучићем, води рационалну политика која ће се и даље заснивати на принципу територијалног интегритета и суверенитета.

"У том погледу, водимо и независну спољну политику", рекао је Дачић.

Говорећи о критикама на рачун Свесрпског сабора одржаног у Београду, Дачић је рекао да сличне догађаје годинама уназад организују Албанци, Бошњаци, хрватске странке, о чему, рекао је, никада нико ништа није рекао лоше, а сада када је Свесрпски сабор усвојио Декларацију о поштовању Дектонског споразума то, додаје, некоме смета.

"Мислим да је то историјски догађај. Никоме ништа не претимо, али желимо да кажемо да смо једно у националном, културолошком и идентитеском смислу и развијаћемо сарадњу између Србије и Републике Српске у складу са Дејтонским споразумом. Говоримо о интегритету БиХ, не дирајући у било шта што се тиче Дејтонског споразума. Самим тим, не знам ко је шта могао да види лоше. Све што смета нашим непријатлејима, искључио је у интересу нашег народа", закључио је Дачић.

недеља, 14. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару