Читај ми!

Декларација о заједничкој будућности српског народа - темељ за заштиту интереса и формула за опстанак

Заштита националних интереса, јединство, привредна сарадња, чување традиције, укратко су циљеви постављени на Првом свесрпском сабору, одржаном јуче у Београду. Дан касније сумирање оцена и анализа нацрта Декларације о заједничкој будућности српског народа коју су, на заједничкој седници, усвојиле Владе Србије и Републике Српске. Декларација садржи 49 тачака, које поред осталог предвиђају и формирање Националног савета, који би укључио Србе из свих земаља региона.

Србија и Република Српска поставиле су темеље за важне ствари у будућности, уз поруку да су Срби јединствен народ, где год да живе. 

"Ми у Србији борићемо се док паметном и мудром политиком, чувајући главе наших људи, мудро грабимо ка остворењу наших националних циљева и интереса", рекао је председник Александар Вучић..

Према његовим речима, нико не треба да има сумњу, да уколико неко помисли да на било који начин угрози опстанак Републике Српске, на којој страни ће да буде Република Србија.

"Ми никоме нисмо претили и никада никоме не претимо, али што имамо своју независност, своју слободу и што смо у стању да сами доносимо одлуке, дах слободе и дух слободе шире се и Европом и светом, а ми памет у главу да сачувамо људе, људи су најважнији, а уверен сам да ћемо сачувати слободу и Србије и Српске", рекао је Вучић.

Додик: Односи РС и Србије пуни разумевања

Договори са Свесрпског сабора доприносе трајној стабилности Републике Српске, поручује Милорад Додик, председник Српске.

"Само народ који се усуди да брани свој идентитет може да успе. И безброј пута ћу рећи и никада ми неће досадити да кажем да односи Републике Српске и Србије никада нису били овако суштински и пуни разумевања до председника Александра Вучића. Ми смо одлучили да кажемо да овај народ који је у прошлом веку изгубио пола свог становништва, овог века ће се сигурно ујединити и сигурно ће бити једно. И овај народ данас има две државе, Србију и Републику Српску", рекао је Додик.

Декларација је правно-филигрански избрушени документ, који има међународни карактер и у који је уткана и воља Срба да на светској политичкој сцени покажу утицај једнак оном у Генералној скупштини УН, приликом усвајања Резолуције о Сребреници, каже Ненад Стевандић, председник Скупштине РС.

"Ми смо ову декларацију усвојили у моменту када је отворена и нова сфера међунaродних односа и када смо геополитички завршили са неком фазом разградње и деструкције и када идемо поново у прецес уједињења. Није то уједњење ајмо све српске земље, велика Србија, не ради се о томе. Ради о томе да штитимо права на свим местима где Срби живе, било да је то Србија, РС, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска", рекао је Стевандић. 

Миливојевић: Заштита националног интерса

Усвајање Декларације о заједничкој будућности српског народа, дипломата Зоран Миливојевић види као институционализацију српског отпора и потребе Срба да штите националне интересе. Покушај ревизије Дејтонског споразума, сматра, навео је српски народ да нађе формулу за опстанак.

"То је демонстрирано у случају резолуције о Сребреници, где су први пут Београд и Бањалука деловали као један тим усаглашено и имали су у виду тај државни национални интерес. Када кажем државни, то мислим на Србију, а када је реч о Републици Српској имам у виду статус РС у оквиру изворног Дејтона и Дејтонског споразума", рекао је Миливојевић.

Према његовим речима, већ дуже време постоји потреба да се тај интерес заштити и да се то институционализује, што је јуче и учињено и кроз седницу две владе и кроз низ докумената који су потписани, а чија је основа Декларација.

Суштина је, каже, да се очува оно што је српски идентитет - језик, вера, национална припадност. Миливојевић истиче да је легитимно право да Српска обележава и 9. јануар и 15. фебруар као празник.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије