Читај ми!

Експропријација српске имовине на КиМ – супротно Ахтисаријевом закону и без накнаде

Земље Квинте и мисије Европске уније и ОЕБС-а траже од владе у Приштини да преиспита одлуку о експропријацији српских имања у Зубином Потоку и Лепосавићу, коју је донела прошле недеље. Поред тога што је експропријацијом прекршила сопствене законе, проблем је и што није понудила ни накнаду за одузету земљу.

Новом одлуком о експропријацији приватног земљишта, влада у Приштини крши и закон и права власника – оцењују дипломатски представници најутицајнијих западних земаља и организација.

Наглашавају да је одлука о финалној експропријацији 100 парцела у власништву Срба у Зубином Потоку и Лепосавићу, донета иако судски поступци још нису завршени.

“Неопходно је да влада осигура да експропријације буду у складу са законом и да се поштују права власника имовине и заинтересованих страна. Поред тога, изнели смо влади забринутост да нацрт закона о експропријацији није у складу са обавезама које је Косово преузело према Ахтисаријевом плану и позивамо је да потврди посвећеност принципима Ахтисарија, укључујући заштиту и промоцију права невећинских заједница“, наводи се у саопштењу Квинте.

Грађанима није понуђена никаква накнада

Експропријацију земљишта у Лепосавићу и Зубином Потоку, влада правда градњом објеката од јавног интереса.

У јавним расправама прошле године незадовољним власницима имања нису објаснили шта граде.

На терену на појединим парцелама означеним за експропријацију, већ су изграђене базе специјалне пограничне полиције.

Поред тога што је експропријацијом прекршила сопствене законе, проблем је и што није понудила ни накнаду за одузету земљу.

“У овој одлуци је наведено да незадовољни грађани имају право тужбе, али да се ова тужба може поднети само због утврђене накнаде за одузету непокретност. У одлуци стоји да је та накнада, односно висина накнаде, саставни део ове одлуке, међутим, тога нема. Нико још не зна, нити може сазнати колико ће добити обештећење за имовину која му је одузета“, објашњава заступник дела оштећених Небојша Влајић.

Прокопавани путеви у селу Бање

Једна од полицијских база је у селу Горњи Јасеновик, изнад језера Газиводе.

Да ли из ње или из неке друге од више база на северу Косова, полицајци су протеклих дана прокопавали путеве у селу Бање, код Зубиног Потока.

"Мештани су веома уплашени у овом тренутку, немају коме да се обрате. Такође, видели смо јуче изјаву да је наводно Кфор подржао ту акцију, што сматрам да апсолутно није тачно. Косовска полиција дугим цевима прекопава њихово имање и спречева им да нормално функционишу. Ти људи махом живе од пољопривреде, од сточарства и принуђени су да обилазе своја имања и ту раде. Сада је то немогуће", указује Милија Бишевац, политички активиста у Зубином Потоку.

Обраћање полицији без ефекта

У полицији тврде да су путеве блокирали због шверца из централне Србије и деловања "контрабанди“. Мештанима чија је имовина оштећена поручују да могу да се јаве пограничној полицији "како би се пронашло решење".

У Зубином Потоку, међутим, кажу да досадашња обраћања полицији нису имала ефекта.

"Осећају се апсолутно уплашено и немоћно јер немају коме да се обрате. Апсолутно овде већ дуго не постоји владавина права и Срби изгледа да овде немају никаква права по питању заштите личне имовине", рекао је Бишевац.

Српска листа је у дану одлуке о експропријацији оценила да се ради о класичној отимачини српске земље и настојању да се кроз институционално насиље и репресију Косово и Метохија очисти од Срба.

Од међународне заједнице, Српска листа и Канцеларија за Косово и Метохију очекују да се јасно и недвосмислено осуди одлука Приштине о експропријацији. Тражи враћање на претходно стање и уклањање нелегалне базе са моноетничким параполицијским јединицама.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару