Читај ми!

Квинта тражи од владе у Приштини да преиспита одлуку о експропријацији на северу КиМ

Земље Квинте и мисије Европске уније и ОEБС-а у Приштини, саопштиле су да влада Аљбина Куртија не поштује закон и права власника приликом експропријације земљишта на северу Косова и Метохије, захтевајући да влада модификује постојећи закон и заштити права невећинских, тј. неалбанских заједница.

У реаговању се наводи да амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, заједно са Канцеларијом ЕУ и Мисијом Организације за европску безбедност и сарадњу у Приштини, изражавају жаљење због одлуке владе да финализује експропријацију преко 100 парцела земље у општинама са српском већином на северу КиМ.

“Неколико наших мисија је претходно поделило са владом процене међународних правних стручњака, укључујући и мисију Европске уније за владавину права на Косову, које указују да је Влада прекршила сопствене законе и прописе због процедуралних и техничких недостатака током процеса експропријације. Напомињемо да је косовски правосудни систем идентификовао сличне правне забринутости у вези са прелиминарном одлуком о експропријацији, које влада још није решила”, поручује се у реаговању.

Квинта жали што влада у Приштини није сачекала да сви отворени судски поступци буду у потпуности решени, пре доношења ове одлуке.

“Неопходно је да Влада уложи напоре како би осигурала да активности експропријације буду у складу са законом, да се поштује законски поступак и да се у потпуности поштују права власника имовине и заинтересованих страна. Поред тога, изнели смо влади своју забринутост да нацрт закона о експропријацији није у складу са обавезама које је Приштина преузела према Ахтисаријевом плану и охрабрили смо владу да модификује закон у складу с тим пре него што га усвоји”, објашњавају земље Квинте.

Оне охрабрују владу да се придржава владавине права и доброг управљања, као основ живих, демократских друштава.

“Такође, позивамо владу да потврди своју посвећеност принципима Ахтисаријевог плана, укључујући заштиту и промоцију права невећинских заједница”, подвлачи се у реаговању.

Крајем прошлог месеца влада у Приштини донела је коначну одлуку о експропријацији земљишта у Лепосавићу и Зубином Потоку, правдајући је градњом инфраструктурних објеката од јавног интереса, а на основу правоснажних судских пресуда.

Када је први пут донета прошле године, одлука владе подстакла је власнике имања, углавном српске националности, на протесте због тога што им се земља одузима без икаквог објашњења и расправе.

У јавним расправама одржаним касније представници владе нису објаснили власницима имања и широк јавности шта конкретно представљају инфраструктурни објекти од јавног значаја, мада је на терену видљиво да су централне власти у Приштини на појединим парцелама означеним за експропријацију, већ изградиле базе за смештај специјалне пограничне полиције.

На основу жалби адвоката, заступника власника имања означених за експропријацију, крајем прошле године у Основном суду у Приштини поништена је прелиминарна одлука владе о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток и враћена на поновно одлучивање.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије