Читај ми!

Приштина, настављено суђење Драгиши Миленковићу, оптуженом за ратни злочин

Испитивањем сведока А. Р., у Приштини је настављено суђење Драгиши Миленковићу, затворском чувару до 1999. године, оптуженом да је наводно починио ратни злочин учествујући у пребијању и нехуманом односу према затвореницима албанске националности.

Сведока су испитивали тужилац, одбрана и оптужени. Сведок је изјавио да се у потпуности придржава садржаја првог исказа датог полицији, чији се делови и описи појединих догађаја не поклапају са данашњим казивањем.

"Постоје контрадикторности и нејасноће. Покушали смо да разјаснимо. Сведок је навео одређене изјаве које се тичу фотографије и начина идентификације. Сматрам да се ради о великом пропусту који је настао у истрази јер ми као одбрана, иако нас је троје адвоката, нисмо никада били позвани да присуствујемо давању изјава сведока а ни самој идентификацији у току трајања истраге“, рекла је адвокатица Јована Филиповић, бранилац Миленковића.

Ту је, додала је Филиповићева, начињен огроман пропуст који се тиче идентификације окривљеног и то је нешто на шта ћемо указивати даље током поступка.

Указала је да је сведок данас током саслушања проширио исказ без икаквог образложења.

"У првој изјави је навео лица која су учествовала у догађају у затвору у Липљану, али није рекао да је међу њима видео и Драгишу Миленковића, нити је тада могао да препозна било кога од чувара јер су носили маске. Данас је, међутим, рекао да је Драгиша био ту. И то је нешто на шта смо као примедбу предочили суду и надамо се да ће судско веће имати разумевања и сагледати ширу слику“, навела је Филиповићева.

Истакла је да је Миленковић као затворски службеник само обављао свој посао, што доказује и фотографија са браћом Мазреку, коју је водио на испитивање и враћао у просторије тадашње Државне безбедности.

Адвокат Живојин Јокановић, други бранилац Драгише Миленковића, наводи да је за овај али и друге претресе карактеристично то што данашњи сведок није отишао никоме ништа да пријави, већ да је позван.

"То значи да су у поседу спискова особе које су притваране и сада их редом позивају и овакве приче ћемо слушати колико буду желели, јер није мали број особа које су биле притворене. У случају нема елемената за кривично дело  ратни злочин, јер је Драгиша Миленковић био службеник Министарства правде, као притворски чувар“, рекао је Јокановић.

Сведок А. Р. испричао је да је ухапшен 11. јуна 1998. године у Приштини, по тадашњој оптужници да је био оснивач ОВК.

"Ухапсили су ме органи Државне безбедности Србије. За три дана истраге био сам непрекидно мучен. Онда су ме послали у затвор, у Приштину. Испред улаза у ћелију малтретирали су ме 30 минута. Били су то Драгиша Миленковић, затим чувар из Племетине и Зоран Колић. Од хране, добијали смо кришку хлеба и чашу неког јела. Кажњен сам за тероризам, казном од три године затвора", испричао је А. Р.

На питање оптуженог Миленковића да ли је у затвору у Приштини добијао кришку хлеба, или четвртину, три пута дневно, сведок А. Р. је рекао четвртину.

Наставак суђења 20. јуна

Испитивање следећег сведока тужилаштва најављено је за 20. јун. 

Миленковић је један од деветорице, углавном Срба, које је полиција ухапсила прошле године на КиМ, због сумње да су починили ратне злочин против цивилног становништва.

Поред Миленковића ухапшени су Златан Арсић, Жарко Зарић, Момир Пантић, Илија Елезовић, Драган Миловић, Зоран Костић, Милош Пљесковић и Шаћир Љутвија.

Током прошле године тужилаштво у Приштини подигло је 15 оптужница у вези са кривичним делом ратни злочин против цивилног становништва. Осам оптужница је подигнуто у одсуству, а седам против особа које су у притвору.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару