Читај ми!

Нишки избори – ко има већину

После увида у изборни материјал који су тражиле четири опозиционе листе у Нишу, у 20 сати истекао рок за предају приговора Градској изборној комисији, а рок за одговор је 72 сата. За нишки парламент, који има 61 одборничко место, већину од 31 места тврде да имају и опозиција и странке окупљене око СНС-а.

Одјеци нишког славља се не стишавају. Ситуацију у Нишу коментарисао је и председник Александар Вучић, уз критике за славље уз прославу уз трубаче до савета за решење.

"Ја сам предложио нашим људима – седите, људи, не журите, седите и разговарајте с њима, седите и разговарајте о свему. Пребројте гласао 100 пута, шта год хоћете", рекао је председник Александар Вучић за РТС.

Ипак, и данас обе стране тврде да је њихова победа недвосмислена. На заједничкој конференцији за новинаре четири опозиционе листе, доктор Драган Милић је рекао да СНС у Нишу нема легитимитет.

"Сви ми заједно имамо 3.332 гласа више од владајуће странке. Ако рачунате гласове оних који нису прешли цензус, а који су несумњиво опозиција, то се приближава броју од 6.000. Од овога нећемо одступити ни за један милиметар. Молим све наше бираче и људе који имају поверања у нас да нам и даље верују, нећемо подлећи под притисцима", каже Драган Милић, носилац листе "Др Драган Милић".

Градски одбор СНС-а у Нишу огласио се саопштењем.

"Сви пребројани гласови недвосмислено и без простора за спекулацију потврђују убедљиву победу наше листе. Опозициони актери који се или не разумеју у изборни процес, или су злонамерни, или обоје, покушавају популистички да представе шта је већина и тенденциозно обмањују јавност ко је победник изборног процеса у Нишу“, наводи се у саопштењу ГО СНС-а.

Полемика се наставља и о раду Градске изборне комисије.

"До пет сати ујутру скоро 97 одсто прегледаних, нису могле више да се десе промене, био је статус да СНС има 29, Руска странка има један, и то је био крај избора за њих. Они су тад прекинули и рекли то је то. Све што се дешавало касније, а отварани су џакови без присуства чланова бирачког одбора, све што се дешавало касније, била је промена воље грађана", каже Ђорђе Станковић, носилац листе "Бирамо Ниш".

"Злонамерно прекидање рада ГИК-а у раним јутарњим часовима од чланова које је делегирала опозиција и изношење у јавност половичних и лажних информација је управо, а сада видимо и на делу, био осмишљен акт како би могли да праве фарсу од изборног процеса", наводи ГО СНС-а у саопштењу.

Свако је могао да има увид, као што су и све записнике уредно потписали контролори свих учесника у изборном процесу.

У једном су обе стране сагласне, да на нове изборе не пристају. Од 226.268 бирача, у Нишу је на изборима у недељу за градски парламент и пет општинских гласало 48,6 посто грађана.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије