Читај ми!

Италијански амбасадор Лука Гори: Србија је Европа, надамо се скором проширењу ЕУ на ову дивну земљу 

Амбасадор Италије у Србији Лука Гори у интервјуу за РТС каже да је година у којој Београд и Рим обележавају 145. годишњицу успостављања дипломатских веза и 15 година од потписивања Декларације о стратешком партнерству, веома важна у продубљивању билатералне сарадње. Србија је део европске културе, европског идентитета, европске историје, надамо се скором проширењу ЕУ на ову дивну земљу, рекао је амбасадор.

Односи Италије и Србије заснивају се на политичком дијалогу, економској сарадњи, регионалној стабилности и европској перспективи Србије.

Амбасадор Италије у Србији Лука Гори у интервјуу за РТС каже да је година у којој Београд и Рим обележавају 145. годишњицу успостављања дипломатских веза и 15 година од потписивања Декларације о стратешком партнерству, веома важна у продубљивању билатералне сарадње.

Србију и Италију чврсто веже и богата културна сарадња, каже Гори уочи 2. јуна, који Италија слави као свој национални дан.

У ранијим изјавама говорили сте да су односи Србије и Италије у фази процвата, италијанске компаније овде запошљавају близу 30.000 људи. Како сагледавате динамику тих односа између две посете у последњих шест месеци – премијерке Мелони Београду и премијера Вучевића Трсту? 

– Видимо односе који се развијају у последњој години, организовали смо два пословна форума Италије и Србије, први у Београду прошлог марта и у Трсту прошле недеље. Србија је једина земља с којом је Италија организовала два пословна форума у једној години, што је такође потврда наших добрих економских односа. Радимо и на обнови нашег институционалног присуства у Београду, јер током прошле године најважније италијанске финансијске институције отвориле су канцеларије у Београду, како би радили на развоју наше економске сарадње. Београд је за Италију први град ван Европске уније, у ком је италијански систем до те мере развијен. 

А када је реч о политици, у међународној арени, како видите исход гласања о Резолуцији о Сребреници у УН? Италија је гласала "за". 

– После гласања важно је да радимо на сарадњи и дијалогу, за нас је регионална стабиност и помирење у региону кључ за будућност Западног Балкана, зато се заиста надам да ћемо сви имати прилику за одговорни приступ и начин на који посматрамо будућност региона. 

Како оцењујете њен утицај на односе у региону, Италија је у прилици да их ближе сагледа? 

– Италија, као што знате, доприноси регионалној стабилности не само присуством на КиМ кроз Кфор, где је веома значајан италијански контингент, ми смо такође део Еуфора у БиХ, тако да смо веома ангажовани у доприносу регионалној стабилности и надамо се да ће сви укључени актери имати конструктивну улогу у наредим недељама.

Италија је свој став у вези са чланством Приштине у Савету Европе изразила, поред Немачке и Француске, условљавањем формирањем ЗСО. Шта Рим даље очекује од Пришине и од наставка дијалога Београда и Приштине? 

– За нас је формирање ЗСО заиста веома важно, то је кључни елемент будућности Косова, кључни елемент дијалога Београда и Приштине и давно истекла обавеза и ми бисмо заиста волели да видимо да је коначно и испуњена. Дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, једини је постојећи инструмент, једини механизам за посредовање између две стране.

И како ради? 

– Па не ради како бисмо волели, тако да бисмо морали да се додатно ангажујемо на дијалогу. Ми смо веома критични према једностраним потезима, акцијама које је Приштина предузела, уверени смо да морамо да деламо у оквиру дијалога, мислим на обе стране, и мора се испуњавати оно што је договорено. Морамо да инсистирамо и да обновимо наше ангажовање да утичемо на Приштину да буде конструктивна у дијалогу, јер, као што сам рекао, дијалог нема алтернативу. 

Ускоро ће земље чланице ЕУ бирати посланике ЕП. Каква су ваша очекивања и каква је атмосфера у Италији? 

– Ово је веома важан тренутак за демократију у Европи, моменат када се обнавља политичко руководство ЕУ, комисија, парламент. Веома важан тренутак и очекујемо, искрено, нову Комисију, нови парламент, ангажовани смо у настојању да учинимо да ЕУ игра важнију улогу у међународној арени у веома комплексном тренутку. Остајем оптимиста да ЕУ може да буде активнија, такође и у области индустријске политике, да достигне већу аутономију када је реч о економским и енергетским политикама, и наравно када је реч о политици проширења. Јер ЕУ је сада позвана да ради паралелно на реформама унутра и проширењу споља. То је изазов, али је веома важно.

Шта очекујете од процеса проширења ЕУ када је реч о Србији и Западном Балкану? Упркос застоју на једној и замору на другој страни, Рим наглашава подршку Србији у евроинтеграцијама. 

– Разумем фрустрацију у Србији када је реч о процесу проширења. Потпуно разумем разочарање које постоји и у овој земљи и у региону, када је реч о политичком процесу, који је заглављен последњих година, тако да сада морамо да га реактивирамо. Постоји нови моментум у ЕУ, када је реч о проширењу. Први пут у много година процес проширења се на агенду ЕУ вратио као приоритет, постоји план раста од шест милијарди долара, што је веома важно. Италији је, када је реч о Србији, важно да отвори кластер 3 што је пре могуће. 

Говоримо ли о проширењу на Западни Балкан или и источније, заједно са Украјином, Молдавијом? 

– Италијанска позиција је јасна. Верујемо да би процес проширења на Западни Балкан требало да буде приоритет, тако да је важно за нас да почнемо од Западног Балкана. У исто време, нови политички сценарио у Европи је такав да је проширење на Украјину веома важан елемент политике коју ЕУ развија, али за италијански приступ, проширење на Западни Балкан је приоритет.

У ранијим изјавама, Србију сте из италијанске перспективе описали као запад истока, да ли сте имали у виду и културни утицај Италије која је 50-их и 60-их година за Југославију била први или најближи запад? 

– То је начин да кажемо да смо веома блиски. Србија види Италију као најближи запад, запад који јој је близак културолошки, ми исто гледамо на исток, али важно је да се нагласи да је Србија Европа, Србија је део европске културе, европског идентитета, европске историје, ми верујемо да Србија може да допринесе европској култури и цивилизацији и зато заиста радимо на томе и надамо се скором проширењу ЕУ на ову дивну земљу. 

Ово је година јубилеја – амбасада обележава век од када је краљица Јелена Савојска, црногорска принцеза, наложила изградњу италијанске амбасаде у Београду. Како се слави тај јубилеј?

То је још једна годишњица, зграда у Бирчаниновој је заиста кућа пријатељства Србије и Италије, јер је то зграда саграђена са намером да буде италијанска амбасада у Београду. То је место где се српске и италијанске делегације састају и где организујемо многе културне догађаје, то је место где се развијају наше пријатељство, сарадња и партнерство. Организовали смо бројне догађаје да то прославимо, у наредним недељама то ће бити углавном музика, имаћемо концерте посвећене Пучинију, јер је ове године такође стогодишњица од Пучинијеве смрти. Усредсредићемо се на музику, претходних недеља смо се фокусирали на италијанску моду, у резиденцији смо организовали модне догађаје посвећене Италији и Србији.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије