Читај ми!

Вучић са патријархом Порфиријем, Сабором СПЦ и Додиком: Тражићемо резолуцију о страдању Срба од Немаца и усташа

Председник Србије Александар Вучић угостио је на ручку патријарха српског Порфирија, Свети архијерејски Сабор СПЦ и председника Републике Српске Милорада Додика, којима се захвалио на помоћи у борби против усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Српски народ на КиМ изложен бруталном прогону, поручује Вучић и истиче да Србија никада неће прихватити независно Косово. Тражићемо доношење резолуције о страдању Срба од Немаца у Другом светском рату, као и од усташа у Јасеновцу, најављује председник.

Александар Вучић је поручио да је са патријархом српским Порфиријем, Светим архијерејским Сабором СПЦ и председником Републике Српске Милорадом Додиком разговарао о тежини тренутка и изразио "захвалност на томе што се баве питањем наметнуте резолуције о Сребреници, као кључним питањем за опстанак српског народа".

"Иако смо се борили и уложили огромну енергију како бисмо им се супротставили најјаче и најснажније могуће, без ваше снаге и подршке то не бисмо могли", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је истакао да ће усвајањем резолуције о Сребреници бити отворена Пандорина кутија.

"Јер ће Руси ускоро покренути захтев да се прогласи геноцидом немачко убијања руског и совјетског народа током Другог светског рата. Ми ћемо то тражити исто за оно што су Немци чинили у Србији и за то што су хрватске усташе радиле у Јасеновцу. Али да не говорим да ће то да отвори и многа друга питања и за Турску и за неке друге западне силе, од староседалаца америчких до многих других", рекао је Вучић.

У сваком случају, како каже, то је за нас веома тешко питање, јер показује какав је однос појединих у региону према нама, али и неких светских сила.

"Све што могу да вам кажем то је да смо се борили, да смо огромну енергију уложили, све време овога света сам и као председник Републике дао за то да им се супротставимо најјаче и најснажније могуће. Чак сам изненађен снагом којим су се људи уједињено борили за наше интересе и хвала вам на томе", нагласио је Вучић.

По питању доношења резолуције о Сребреници, Вучић је рекао:

"У сваком случају супротставићемо се њиховим противправним и свим другим актима насиља, политичким средствима и чинити све што можемо за наш народ на КиМ. И наравно не морам да вам понављам да ми никада нећемо прихватити независно Косово као завршену чињеницу".

Нагласио је да свакога дана на различите начине покушавају, не само из душе и срца, већ и физички, да нам у потпуности одузму КиМ.

"Од последњег пута када смо се видели, од вашег Сабора, чини ми се да су се ствари догађале управо онако како смо говорили, као да смо, нажалост, добро предвидели догађаје како у свету, тако и у нашем окружењу. Једина, можда, позитивна ствар је то да нам се Србија, а уверен сам и Српска, економски развијају добро и да то у тешким околностима, са каквима смо суочени у свету, ипак иде и боље од онога што смо очекивали", нагласио је Вучић.

Указао је на то да је са друге стране, све друго за нас много теже него што је било.

"Међутим, оно што мене брине у овом тренутку, што не кријем… што сматрам кључним за опстанак српског народа, јесте наметање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Та резолуција је доношена тајно, скривана од нас, скривана од очију јавности, осам месеци су на њој радили, тек после тога је Република Србија дошла да спознаје ко су творци и ко је све на томе радио и ноторна је неистина да је реч о резолуцији која би требало само да обележи једно страдање и ништа више", навео је Вучић.

Како је рекао, јер да је то тако, то не би морали ни да доносе пошто већ постоји одлука Генералне скупштине УН о свим геноцидима који су се догодили широм света.

Али, то за њих није било важно, желели су посебно да обележе Сребреницу, додао је Вучић.

Сабор ће окупити Србе, на челу са патријархом и владикама

Председник Србије је подсетио да ће 8. јуна бити одржан велики свесрпски Сабор.

"Тај Сабор не би био свесрпски без учешћа Сабора српске цркве", рекао је Вучић и додао да је срећан што је патријарх прихватио да буде на том Сабору, као и да ће доћи десетине културно-уметничких друштава из Републике Српске, академци, лекари, да ће бити одржани заједнички скупови и дружења.

“Али и када буде била заједничка седница владе, када буду дошли сви посланици Републике Српске и Србије, који буду желели, а чини ми се да је добро да на једном месту буду и патријарх, као онај који ће да буде на челу стола, али то је моја идеја - да буде и што је могуће више владика или ако могу да буду сви", поручио је Вучић.

Патријарх: Ситуација на КиМ и резолуција о Сребреници главне теме Сабора СПЦ

Патријарх српски Порфирије рекао је на састанку да су главне теме овогодишњег Сабора, који је у току, ситуација на КиМ и резолуција о тзв. геноциду у Сребреници, као и да су они који су спречили његов одлазак у Пећку патријаршију заправо сами себи нанели много већу штету него Цркви.

Додао је да на сваком Сабору све владике подносе извештаје из својих епархија, о животу цркве, о свему ономе што су поводи за радост, што је славље, али и о изазовима са којима се сваки од архијереја суочава.

Тема Косова је на овом Сабору постала прва о којој се говорило.

"И свакако да је прва тема којом смо се бавили, а она је увек за нас била прва по суштини, али овог пута на Сабору је била прва и у тактичком смислу те речи, с обзиром да је требало да почнемо Сабор у Пећкој патријаршији, то није било могуће. Затворена су нам била врата, ми кажемо врата молитве, а сматрамо да онај који је затворио врата молитве за мир у свету, молитве за спасење људског рода, заправо сам себе нанео штету много већу него нама", рекао је патријарх Порфирије.

Како је навео, друга не мање важна тема је и предстојеће гласање о резолуцији о Сребреници.

"Наравно, овде једни друге не треба да убеђујемо да сматрамо да је сваки злочин - злочин, да се у Сребреници десио злочин великих размера. И ми никада нисмо по својој савести, убеђењу, по вери у Христа поредили злочине који је већи, који је мањи, где је више зла. Међутим, сада смо са овом намером у УН доведени у такву позицију да хтели или не хтели, сада треба да поредимо, не због тога да бисмо показали које је страдало више или мање или да бисмо умањили размере злочина у Сребреници, него да бисмо показали да, у најмању руку, ништа мање нисмо страдали кроз историју", рекао је поглавар СПЦ.

Додао је да смо, ипак, у свим тешким временима, имали снаге да се боримо и наставимо даље.

"Као страдалници, у размерама које су несагледиве од НДХ, само у новијој историји од Другог светског рата, па на овамо, ми смо претрпевши злочине неслућених размера, ипак као народ и као црква, били у прилици да смогнемо снаге да идемо даље, рачунајући једни на друге, пружајући и руку помирења и улажући огромне напоре да заједно организујемо живот који је пред нама", нагласио је српски патријарх.

Патријарх је рекао да смо увек своја страдања достојанствено носили.

"Имајући невино пострадале жртве као наш залог пред престолом Господњим за вечност, уздајући се и у њихове молитве, и то не само за нас, него чак и за оне који су њима зло наносили", рекао је поглавар СПЦ.

Навео је да су то биле две теме које су обележиле не само Сабор, већ оставиле траг на дуже стазе.

"Није случајно да Сабор почиње и завршава се литургијом и није случајно да се сабором назива сабирање епископа на једном месту ради решавања текућих проблема и самим тим није случајно што сте и ви (Вучић) одабрали да најављено сабирање нашег народа у разним формама и форматима назовете Сабором (8. јуна)", рекао је патријарх.

Патријарх је по питању свесрпског Сабора који ће бити организован рекао:

"Сама та чињеница за нас значи и разумевање онога што је најпотребније нашем народу и нашој цркви, а то је управо сабирање или оно што из тога проистиче или можда синоним сабирања је јединство. Сабор подразумева сабор различитих личности, свих са својим специфичним посебним даровима и талентима како бисмо тим даровима и талентима служили јединству", рекао је патријарх.

Нагласио је да јединство подразумева то да смо различити, не само по талентима и даровима, него да можемо бити и по ставовима, понекад и дијаметрално међусобно супростављени.

"Међутим, ако имамо амбиције да себе видимо као зрео народ, ако имамо амбиције да се назовемо достојним наследницима и онда говоримо и о јединству народа у целини, без обзира на различитости", истакао је.

Захвалио је на позиву и додао да је изнад свега важно да постоји међусобно разумевање, слога и јединство. “Јер ако има тога, биће и све остало“, поручио је патријарх.

Додик: Српски народ у РС једино има шансе ако се одвоји од БиХ и уједини са Србијом

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да резолуција о Сребреници има за циљ скривену моралну дисквалификацију српског народа и да дугорочно српски народ у Републици Српској једино има шансе ако се одвоји од БиХ и уједини са Србијом.

"Ова резолуција ће служити искључиво као нова платформа за напад на Србе и њене организације. И ми морамо у политичком смислу да се дистанцирамо од БиХ", оценио је Додик, али је нагласио да ће председник Србије Александар Вучић увек истицати територијални интегритет и суверенитет БиХ.

Додик је оценио да ће српски народ у БиХ бити изложен великим нападима и да нема будућност без статусног прикључења Србије.

Додик је оценио да се против Србије, Републике Српске и српског народа где год да живи води хибридни рат који не подразумева оружани сукоб, али дозвољава сва друга средства која постоје.

"Србија је овом тренутку снажнија него што је раније била, и то осигурава нашу безбедност и сигурност“, рекао је Додик и истакао ад је Српска свесна да без снажне Србије нема ни опстанка Републике Српске.

Оценио је да у УН можда неће бити остварена победа, али ће несумљиво Србија показати да на међународно-политичком плану може да промени неке тенденције.

"Желим да Сабор прође у најбољем успеху, а оно што је потребно српском народу је снажно исказивање јединства наше цркве. Одлуке које ћете донети, свакако треба да то одразе како би се послала јасна порука Србима, где год да живе", рекао је Додик.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије