Одаловић: Одлуке Приштине провоцирају и изазивају

Одлуке Приштине на челу са Аљбином Куртијем дубоко провоцирају, компикују и отежавају живот Срба на Косову и Метохији каже председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић. У Јутарњем програму Одаловић је рекао да Међународна заједница апелује на Куртија али да ускоро неће у фокусу имати ситуацију у Јужној покрајини већ да ће се бавити својим питањима.

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије, Вељко Одаловић истиче да се на Косову и Метохији дешава наставак провокација.

"Институционални терор који је Курти успоставио окупацијом простора севера Косова и Метохије, сада наставља тиме што доноси одлуке које дубоко провоцирају и изазивају. Он није човек мирног решења, он је човек инцидената и определио се да насилним путем заокружи ту условну квазидржавност", каже Одаловић.

Одаловић тврди да Курти повлачи потезе, који нису ничим изазвани и који не доносе никоме ништа, али провоцирају Србе компликују и отежавају живот српском народу на простору Косова и Метохије.

инистар унутрашњих послова самопроглашене државе, рекао је да ће од Србије на простору Косова остати само српска амбасада", објашњава Одаловић ситуацију у Јужној покрајини.

У Звечану је уклоњен билборд са фотографијама почасних грађана Звечана међу којима су Александaр Вучић, Новак Ђоковић, Владимир Путин, а Одаловић је за Јутарењи програм рекао да Приштина шаље поруку Србима на КиМ.

"Билборд са стварно угледним људима и људима који су некако у том крају апсолутно код српског становништва уживали пуну подршку и то не би требало ником да смета. Знате, са друге стране ви имате споменике које подижу терористима. Људима који су окрвавили руке у злочинима над српским народом, који су једноставно неко ко апсолутно не заслужује да се ни улице, ни тргови, ни споменици њима подижу“, каже председник Комисије за нестала лица Владе Србије.

Одаловић сматра да је протеривање динара друга порука, а да је трећа порука оно што раде са црквом и манастирима, покушај прекрајања историје.

Међународна заједница шаље поруке, апеле, позиве... 

"Власти такозванe државе Косово неће да прихвате да се врате дијалогу, у који је Србија ушла у доброј вери и намери“, подцртава гост Јутањег програма.

Вељко Одаловић објашњава да када слушамо поруке које долазе из међународне заједнице – сви подржавају дијалог, међутим да у пољу имплементације обавеза Приштине не би требало да се дешава, то што се дешава.

Одаловић тврди да се ради о последњим апелима међународне заједнице да се нешто уради, јер ће у супротном Срби на Косову и Метохији бити остављени на милост и немилост Куртија.

Међународна заједница хитно затражила да градоначелници дају оставке пре шест месеци и да се ето још увек није догодило истакао је Одаловић. 

"Ви имате апсурд. Када ви имате 1527 или 1537 бирача који су у четири општине изабрали четири градоначелника. Петиција која је била је завршена и предата тој њиховој централној изборној комисији, је испунила онај услов да 20% описаних бирача, преко 9.000 људи је практично, можда чак и 10.000 људи је скупило потписе. А сад дођете до, сад те капсуле, 1537 или 37 бирача је изабрало четири од начиника, а 22.500 људи треба да изађе на тај дан гласања о опозиву да би они били опозвани" обајшњава Одаловић компиковану ситуацију.

Одаловић тврди да када се уђе у поступак о опозиву, тада се бирократски процес још продужује и стварају се нови рокови.

и када погледате, све идеално да иде по роковима и динамици коју су они зачетали. Да не буде тог саплитања административног и проблема које су и до сада правили Србима. Ви пре јуна месеца није реално да можете очекивати да ће се десити то", појашњава Одаловић.

Одаловић тврди да ће Приштина учинити све да што више отежа процес опозива, а касније и новог избора градоначелника, те и да Европа и Америка неће имати у фокусу ситуацију на КиМ, јер ће морати својим проблемима да се баве.

Судбина динара на Косову и Метохији

Одаловић тврди да је порука Стејт департмета добра када је реч о вези са приштинском намером да суспендује динар, али подсећа је да питање финансирања институција на простору Косова и Метохије дегфинисано још у Ахтисаријевом плану.

"Ахтисари је рекао да се мора обезбедити директна веза Срба на простору Косова и Метохије, кроз заједничке српске општине, кроз српске општине са Србијом, са средишњим делом Србије и у финансирању. И уместо да Сједињене америчке државе натерају Куртија да формира заједничке српске општине. И кроз заједничке српске општине је све решено.", наводи Одаловић.

Евро није званична валута, али се користи на КиМ, каже Одаловић.

Одаловић каже да тзв. Косово наоружавају исти они који су бомбардовали, а да је Савет безбедности институционално демонтиран јер крши одлуке које је сам донео и ни око чега не може да се договори.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару