Влада усвојила Уредбу о подршци мерама популационе политике и породицама

Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању Програма подршке спровођењу мера популационе политике и подршке у области породице и деце у Републици Србији за 2024. години, за шта је опредељено четиристо милиона динара. Усвојен је закључак о усвајању Програма распореда и коришћења субвенција и трансфера намењених за пројекте развоја туризма у 2024. години.

Циљ доношења овог документа је подршка мерама пронаталитетне политике у локалним самоуправама, с обзиром на општи циљ одрживог демографског развоја, а то је стационарно становништво, тј. становништво у којем ће бројност следеће генерације бити иста као  постојеће, наводи се у саопштењу Владе.

Ниједна популациона политика, ма колико била развијена, не може да одговори на све потребе и очекивања становништва, нити да узме у обзир све специфичности живљења у једној средини и зато је треба допунити мерама подршке органима јединица локалне самоуправе суфинансирањем мера популационе политике и подршке у области породице и деце.

На тај начин ће мере које утврђује и обезбеђује Република бити проширене и обогаћене мерама локалне самоуправе. Прошле године су истим средствима, са четиристо милиона динара, финансиране пронаталитетне мере и пројекти у 52 локалне самоуправе.

Програм распореда субвенција за пројекте развоја туризма

Влада Србије је усвојила закључак о усвајању Програма распореда и коришћења субвенција и трансфера намењених за пројекте развоја туризма у 2024. години.

Истиче се да туризам, посебно кроз раст међународних долазака, директно подстиче запошљавање и отварање нових радних места у туристичко-угоститељској привреди, али и у другим гранама које снабдевају туризам робом и услугама кроз мултипликативне и индиректне утицаје.

То се протеже на бројне привредне гране, од грађевинарства и индустрије намештаја, до најочигледнијих утицаја на саобраћај и пољопривредно-прехрамбену индустрију. Због свог доприноса укупном бруто домаћем производу (БДП), туризам се и препоручује као један од приоритетних сектора за многе земље у развоју.

Уредба о проглашењу Парка природе "Радан”

Влада је усвојила и Уредбу о проглашењу Парка природе "Радан” чиме се повећава укупна површина под заштитом и приближава проценту предвиђеним акционим планом за спровођење Програма заштите природе. Тим актом је било планирано да под заштитом, до краја 2023. године, буде девет одсто територије Србије.

Заштићена подручја су наш најчешћи начин или алат којим се спроводи заштита природе и којим се директно штите биљне врсте, а заштитом станишта стварају предуслови за заштиту животињских врста, наводи се у саопштењу.

Проглашењем заштите Парка природе "Радан" обезбеђује се, поред осталог, очување геолошке, биолошке и предеоне разноврсности, а нарочито очување разноврсних облика вулканског рељефа.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару