Читај ми!

Споменик српским војницима из Балканских и Првог светског рата враћен на своје место на гробље у Приштини

На приштинском православном гробљу враћен је споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918., на место где се и налазио до прошлог месеца пре измештања.

До измештања споменика борцима из Балканских и Првог светског рата дошло је на иницијативу амбасада Француске и Немачке у Приштини уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра.

Тада је на место споменика српским ратницима, постављена плоча са натписом на француском, српском и албанском: "Француским војницима палим на Косову". Измештање споменика урађено је на иницијативу амбасада Француске и Немачке у Приштини, потврђено је из њихових дипломатских представништава, што је наишло на осуду и реакције српске јавности и институција.

Измештање је урађено без знања Епархије раско-призренске, која је такође оштро осудила тај поступак.

Обележавајући Дан примирја у Првом светском рату, амбасадори Немачке и Француске су 11. новембра полагањем венаца одали почаст пострадалим борцима, али и војницима међународних војних снага који су пострадали на Косову.

Из општине Приштина су се тада оградили од активности две Амбасаде на српском гробљу у Приштини. Саопштили су да нису примили никакав захтев за померање спомен плоче и подсетили да локалне власти нису наложиле измештање, нити померање спомен плоче.

Измештање споменика на Српско-француском војничком гробљу у Приштини изазвало је и бројне реакције  јавности, а група невладиних организација и појединаца покренула је онлајн петицију за његово враћање на старо место. Петицију је потписало више од четири хиљада грађана.

Епархија: Благодаримо Господу што је плоча враћена

У присуству представника француске амбасаде и уз координацију са Епархијом рашко-призренском споменик су вратили радници Комуналног предузећа.

"Молећи се за покој наших јунака из Балканских ратова и Првог светског рата, благодаримо Господу што је плоча враћена на место где је раније стајала и где леже кости српских бораца, саопштила је Епархија рашко-призренска.

недеља, 21. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво