Читај ми!

Петиција за враћање споменика српским борцима на гробљу у Приштини

Група интелектуалаца из српске заједнице на КиМ покренула је петицију да се споменик палим српским борцима врати на централно место спомен-парка на православном гробљу у Приштини, одакле је измештен.

На иницијативу француске и немачке амбасаде у Приштини, бела спомен-плоча из 1984. године, на којој је поред крста исписано "Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912– 18", измештена је са бочне стране парка, над којим се вије застава Француске.

Уместо ње постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: "Француским војницима палим на Косову".

Због тога је група интелектуалаца из српске заједнице на КиМ покренула петицију да се споменик врати на своје место.

“Дубоко узнемирени вешћу да је споменик српским војницима из ратова 1912-1918 на војничком гробљу у Приштини измештен на иницијативу француског амбасадора Оливијера Героа и немачког амбасадора Јорна Родеа, српска заједница на Косову позива све заинтересоване да подрже петицију за враћање споменика на претходно место, а да се двојица амбасадора јавно извине за њихов непромишљени чин“, наводи се у образложењу петиције.

И Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост због измештања споменика, истичући да о томе нису били консултовани.

Огласиле су се и француска и немачка амбасада у Приштини, наводећи да је споменик српским борцима “само“ померен неколико метара и да су разочаране што је тај гест погрешно протумачен.

недеља, 21. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво