Читај ми!

Вучић: Како да решимо проблем климатских промена кад нисмо успели да зауставимо ратове

Председник Србије Александар Вучић рекао је на самиту КОП 28 у Дубаију да је Србија донела одлуку да направи нову сратегију како би допринела борби против климатских промена и да су оне део стратегије до 2050. године.

У обраћању на Самиту о климатским променама у Дубаију, председник Александар Вучић је рекао да смо суочени са највећим изазовом нашег времена у борби против климатских промена, катастрофалног глобалног загревања и опасности које то представља за нашу заједничку будућност.

"Данас сам пред вама не само као представник Републике Србије већ и као грађанин света који заговара опште добростање. У границама Републике Србије су осетне климатске промене, наша земља се бори са високим просечним температурама, изнад глобалног просека, јер су просечне температуре у Србији већ изнад 1,8 степени Целзијуса", рекао је Вучић.

У исто време, како каже председник Србије, пројекције кажу да ће, ако се овако настави, до краја века имати повећање од чак пет степени Целзијуса.

Дакле, ова година је најтоплија не само у свету већ и у нашој земљи. Јул, август, септембар, октобар били су најтоплији месеци. Имали смо тропске ноћи у октобру, што је било незапамћено у Србији. Због толико високе температуре у октобру и даље рачунамо штету коју је суша нанела нашој привреди прошле године, олује су нанеле и велике штете у нашим градовима", истакао је Вучић.

Председник Србије каже да цео свет мора бити уједињен у борби против климатских промена и мора одмах деловати.

"Наставићемо да доприносимо глобалној борби против климатских промена тако што ћемо унапредити наш национални систем за ублажавање ових последица уз подршку партнера. Потребан нам је брз одговор на ову претњу и Влада Србије је чврсто посвећена том циљу. У јуну ове године смо усвојили стратегију о ниској емисији гасова. Наша је амбиција да се остваре дугорочни циљеви Париског договора што је основа да би се остварила визија до 2050. године", рекао је Вучић.

Председник Србија је рекао да наша земља тежи да постане друштво са ниским емисијама угљен-диоксида и конкурентна економија која ће грађанима омогућити нове зелене послове и друштво које је отпорно на климатске промене.

"Вођени науком, развијамо и програм из адаптације климатских промена и тај програм ће обезбедити процене климатских ризика, дугорочне и краткорочне политичке мере за најрањивије секторе као што су пољопривреда, инфраструктура, шумарство и здравље људи. Борба против климатских промена превазилази границе и позивамо све да делују. Србија је спремна да одигра своју улогу у глобалној борби против климатских промена и позивамо међународну заједницу, нарочито наше развијеније партнере, да поштују своје обавезе о пружању техничке и финансијске помоћи. Позивамо на заједничку сарадњу, да делимо одговорност и да будемо уједињени против песимистичног сценарија", истакао је у обраћању председник Србије.

У Дубаију се одржава Самит лидера о климатским променама КОП 28.

Уочи Самита, председник Србије састао се са бројним светским званичницима с којима је разговарао о многим стратешким питањима значајним за Србију и Европу. Вучић се састао и са председником Уједињених Арапских Емирата, шеиком Мохамедом бин Заједом ал Нахјаном.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару