Читај ми!

Билатерални сусрети Дачића у Џакарти

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се на маргинама 43. Самита АСЕАН у Џакарти са министром иностраних послова Брунеја, Сингапура и Камбоџе.

Два министра спољних послова разговарали су о интензивирању политичког дијалога између Србије и Брунеја, уз реализацију посета на високом и највишем нивоу, у циљу јачања квалитетне и обострано корисне сарадње наше две земље у билатералним и мултилатералним оквирима.

Шеф српске дипломатије изразио је захвалност министру Дато Ериван Пехин Јусофу на подршци коју нам Брунеј Дарусалам прузао у вишегодишњим настојањима да приступимо Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоситочној Азији, уз интерес за даље јачање сарадње у тим оквирима.

Саговорници су изразили интерес за подстицање и развој привредне сарадње, укључујући повећање обима трговинске размене, као и развој сарадње у другим областима од обостраног интереса (пољопривреда, просвета, спорт, полиција, ИТ).

Србија је потписала Уговор о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији током 43. Самита АСЕАН у Џакарти.

Узлазна путања у односима Србије и Сингапура

Министар Дачић се на маргинама 43. Самита АСЕАН-а састао колегом из Сингапура Вивијаном Балакришнаном у Xакарти.

Дачић је на почетку разговора изразио захвалност на подршци коју је пријатељски Сингапур пружио Србији током процеса приступања Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији (ТАС), а који ће додатно ојачати односе наше две земље.

Саговорници су констатовали да су билатерални политички односи Србије и Сингапура традиционално пријатељски и крећу се узлазном путањом, уз очекивање да ће се политички дијалог додатно интензивирати у предстојећем периоду. Такође су изразили снажан интерес за даљи свестрани развој економске сарадње.

Два министра спољних послова изразила су задовољство сарадњом на мултилатералном плану и заинтересованост за наставак међусобне размене подршки у међународним организацијама.

Јачање српско-камбоџанских односа

Ивица Дачић се састао са замеником премијера и министром спољних послова Камбоџе Сок Ченда Саупиом.

Дачић је честитао поводом недавног преузимања дужности заменика премијера и министра спољних послова Камбоџе свом колеги, као и спремност да у предстојећем периоду заједно раде на јачању српско-камбоџанских односа, као и на јачању сарадње Србије државе са државама чланицама АСЕАН.

Саговорници су констатовали да су билатерални политички односи Србије и Камбоџе традиционално пријатељски и крећу се узлазном путањом. Изразили су очекивање да ће се политички дијалог додатно интензивирати у наредном периоду, кроз размену билатералних посета на високом и највисем нивоу, те сагласили да је унапређење економске сарадње кроз директну сарадњу економских институција две земље и привредних комора, унапређење сарадње у области пољопривреде и информационо комуникационих технологија, наводи се у саопштењу.

Меморандум о разумевању између дипломатских академија

Два министра спољних послова потписали су Меморандум о разумевању између дипломатских академија, захваљујући којем ће дипломатска сарадња бити подигнута на виси ниво кроз сарадњу у обуци дипломатских кадрова две земље.

Шеф српске дипломатије изразио је захвалност Камбоџи на принципијелној и доследној подршци очувању суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије, уз наду да ће се она наставити и у будућности.

Министри су изразили задовољство због успешне сарадње на мултилатералном плану и заинтересованост за наставак међусобне размене подршки у међународним организацијама и институцијама.

Изражена је захвалност на подршци Камбоџе у настојањима Србије да приступи Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару