Читај ми!

Истиче рок српским институцијама да се иселе из зграде у северној Митровици

Данас истиче рок општинских инспектора у северном делу Косовске Митровице дат службеницима четири институције Владе Србије да напусте зграду у којој раде више од деценију. Насилно исељење из зграде уз помоћ полиције довешће до нове ескалације на северу, уместо очекиваног пада тензија и решавања вишемесечне кризе.

Службеници Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн у насељу Бошњачка махала, не намеравају да напусте канцеларије у којима раде деценију и дуже.

У згради у којој је до рата био Војни одсек, сада је у ове четири службе смештено 40 запослених. Пружају услуге за неколико десетина хиљада корисника у српским срединама на северу, али и на југу.

Поред ускраћивања права да корисницима пружају услуге, брине и чињеница да захтев за исељење српских институција долази у време када се очекује деесакалација ситуације на северу.

Решавање вишемесечне кризе, изазване насилним упадом специјалаца у општинске зграде, још није кренуло пуним темпом, а већ се назире нови сукоб.

Америчка амбасада у Приштини саопштила је да одлука локалних власти у Северној Митровици да српске институције напусте зграду у Бошњачкој махали, није донета у координацији са међународном заједницом, нити је у складу са њеним захтевима да се не предузимају радње које би могле да ескалирају ситуацију.

Статус кво ближи од деескалације

Исто упозорење шаљу и овдашњи политички представници, док у влади у Приштини тврде да се деескалација на северу фактички догодила.

У невладином сектору очекују да се одржи тренутно стање.

"Нисмо уопште близу деескалацији, дакле, ништа се месецима уназад није променило у том смислу. Дакле, сада смо најближи статусу кво, замрзавању оваквог стања уз велико присуство, уз велику пажњу међународне заједнице да се ништа не деси или да се спрече неке једностране акције са једне или друге стране, и такође потенцијално веће присуство Кфора. Дакле, најближи смо опцији статуса кво. Друга нека ближа опција је ескалација. Деескалација је нажалост на последњем месту, ја је стављам на последње место као могући сценарио", наводи Милица Андрић Ракић из организације "Нова друштвена иницијатива".

Говорећи о изборима, оцењује да се сасвим сигурно неће одржати ове године.

"Следеће године, можда и за две. Сасвим сигурно не ове", наводи Милица Андрић Ракић.

Срби на северу покушавају да нормализују живот без обзира на ризике погоршања ситуације. Од првог септембра ђаци треба да крену редовно на наставу, иако су поједине школе уз општинске зграде које су у блокади и под снагама Кфора и полиције.

Ескалација насиља евентуалним упадом полиције у зграду у којој су службе Владе Србије, за прву последицу имаће прекид крхког затишја које је трајало претходна два месеца.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару