Читај ми!

Као дан мрмота – непрестани позиви на деескалацију на КиМ, Западу све теже да пласира наратив о подељеној одговорности

Двомесечна блокада увоза робе из централне Србије на Косово и Метохију проузроковала је Србији финансијску штету од скоро 50 милиона евра. Нешто дуже од тога траје последња криза на северу КиМ. У међувремену, из Брисела је стигао још један позив и Београду и Приштини да се врате дијалогу. Стеван Недељковић са ФПН-а каже да је Западу све теже да пласира наратив о подељеној одговорности.

Портпарол Европске уније Петер Стано каже да је ЕУ од Приштине захтевала да делује у правцу деескалације и да моментално суспендује све полицијске акције у административним зградама у општинама са српском већином на северу КиМ и око њих.

Напомиње и да избори морају да буду организовани у све четири општине уз пуно и безусловно присуство свих косовских Срба, скоро десет месеци од напуштања институција.

Стеван Недељковић са Факултета политичких наука је у разговору за РТС рекао да не очекује да ће јесен донети неки позитиван епилог зато што се месецима, па и годинама прича о деескалацији.

 "Наратив о нормализацији замењен је наративом о деескалацији, што само говори колико се отишло корака уназад. Последњих дана или последњих месеци као да живимо у дану мрмота. Говори се о деескалацији, потреби организовања избора на којима ће учествовати и српски представници, потреби за одблокирањем административног прелаза и слободним протоком робе, што је једна од основних европских вредности. Међутим, ја не видим заиста да се иде у било каквом позитивном правцу и у овом тренутку, поготово са Запада, теже је да се пласира наратив о подељеној одговорности", рекао је Недељковић.

На питање може ли бити избора са учешћем Срба пре формирања Заједнице српских општина, Недељковић је одговорио да мисли да то јесте вероватно.

"Тешко је изнети било какву прогнозу, али мени се чини да ће избори уз притиске који ће доћи од стране, пре свега Европске уније, ипак бити одржани пре него што буде формирана Заједница српских општина", рекао је Недељковић.

Истиче да избори немају смисла уколико већина становништва које живи тамо не изађе на изборе и уколико је излазност један до три одсто.

"У том тренутку ми не говоримо о било каквом облику репрезентативне демократије, него говоримо о владавини мањине, што се коси са основним европским вредностима и Европска унија као таква, а и САД не гледају ни најмање благонаклоно на такво стање ствари", навео је Недељковић.

Цео разговор Николине Ракић са Стеваном Недељковићем и Бојаном Станићем погледајте у видеу на почетку текста.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару