Читај ми!

Дрецун: Опстанак Северне Македоније и Црне Горе брани се на КиМ

И готово недељу дана од посете Аљбина Куртија Скопљу и Тетову, уз истицање симбола Велике Албаније, изостају осуде међународне заједнице. Председника скупштинског Одбора за КиМ Милована Дрецуна то не чуди и истиче да проблем нису само Куртијеви ставови, већ то што увелико ради на реализацији концепта “Велике Албаније“.

Амерички амбасадор у Београду рекао је да Куртијева посета Скопљу и Тетову уз истицање симбола Велике Албаније није питање за њега, док амбасадор у Приштини позива на дијалог и оснивање ЗСО, тврдећи да Сједињене Државе не подржавају ни "Велику Албанију" ни "Велику Србију", као ни прекрајање државних граница на Балкану.

Најјаче реакције стигле су из Србије и Северне Македоније, а председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун наводи да је руководство у Скопљу било натерано да реагује јер је реч о нечему што излази из оквира уобичајених провокација и прелази у концепт реализације нечега што је проблем за регион.

"Територијални интегритет и опстанак Северне Македоније и Црне Горе брани се на КиМ. Онај ко не разуме да је залагање за независност отварање пута ка реализовању концепта ‘Велике Албаније‘ или не сме да изрази оно што је очигледно свима или је у великој заблуди", рекао је Дрецун.

На делу је, истиче, "реанимација фашистичке 'Велике Албаније'". Проблем нису само ставови Аљбина Куртија, већ то што је на делу реализација тог концепта, поручује Дрецун.

”Ово више нису ставови, ово више није политичка идеја. Ми имамо практичну реализацију тог концепта ‘Велике Албаније‘, чији је камен темељац покушај давања независности нашој јужној покрајини и стицања пуног међународног правног капацитета једнострано проглашене независности Косова. Дакле, регион је тај који ће највише трпети од наставка реализације тог пројекта“, рекао је Дрецун.

Северна Македонија као тампон зона

Сматра да је концепт 'Велике Албаније' направљен као контратег за уравнотежење Србије и српског чиниоца на Балкану.

"И Северна Македонија је, нажалост, од неких међународних чиниоца пројектована да буде нека врста тампон зоне, да не би дошло до стратешког партнерства између православне Грчке и православне Србије. И у свему томе имате сада албански чинилац који користи ту ситуацију. Онда се сви питају па зашто нема очекиване реакције међународне заједнице? Па нема. Па ко је створио ту лажну државу која је камен темељац Велике Албаније? Па управо тај политички Запад", рекао је Дрецун.

Пун међународни капацитет тзв. Косова водио би уједињењу са Албанијом

Сматра да је изван сумње да би стицање пуног међународног правног капацитета тзв. Косова водило ка обједињавању Албаније и Косова.

“То отворено говори Еди Рама. Немојте сада да се само пажња усмерава ка Аљбину Куртију... Знате зашто се истиче симбол ОВК? Само то, не требате ни од чега другог да пођете. Зато што је у заклетви дефинисан стратешки циљ терористичке ОВК, а он гласи да ће се они борити за ослобођење и за коначно обједињавање свих, како кажу, албанских окупираних територија. Дакле, кад истичете симбол ОВК, ви се директно залажете за стварање Велике Албаније“, навео је Дрецун.

Цело гостовање Милована Дрецуна можете погледати у видеу на почетку текста.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару