Читај ми!

Курти у Тетову уз симболе велике Албаније, оштре реакције Скопља и Београда

Посету премијера приштинских институција Северној Македонији у петак, мимо званичних протокола, уз симболе Велике Албаније осуђују и Скопље и Београд, уз оцену да је скандалозна и да представља распиривање етничке мржње. Председник Северне Македоније тражи да организатори Куртијеве посете Тетову буду кажњени.

Посета приштинског премијера Северној Македонији, састанци са представницима албанских партија и говор уз заставе и симболе велике Албаније опасни су и узнемирујући, оцењују и Београд и Скопље. 

"Истицање провокативне националистичке иконографије, која промовише великодржавне шовинистичке идеје, представља распламсавање етничке мржње и нетрпељивости, чиме се недвосмислено нападају основни принципи и вредности Оквирног споразума, као и концепт Северне Македоније као мултиетничке државе", истиче македонски председник Стево Пендаровски.

Пендаровски је затражио да организатори јавних скупова у Тетову и Чаиру буду санкционисани због кршења законских одредби у вези са употребом државне заставе, химне и застава и симбола заједница, као и потпуним игнорисањем симбола државе.

Кабинет македонског премијера саопштава да је Куртијева посета била приватна. Сматрају да је истицање застава које нису националне противно протоколима и законима за организовање догађаја у присуству страних државника.

"Истовремено, врста иконографије на манифестацији у присуству високог представника стране државе је неприкладна и недозвољена у држави чланици УН и НАТО-а. Сектор унутрашњих послова Тетово предузео је мере за идентификацију починилаца и потпуно расветљавање случаја", наводи се у саопштењу владе у Скопљу.

Куртијева посета Тетову, истицање великоалбанских симбола, промена имена Улице Друге македонске бригаде у Улицу Адем Демаћи изазвале су осуду многих македонских странака, од оцена да је Курти у ствари послао поруку да пазе с ким сарађују, до захтева да буде проглашен персоном нон грата. Осуда стиже и из Београда.

"Посета Куртија Тетову је скандал над скандалима. Тамо је промовисана идеја ‘Велике Албаније’, то су симболи ‘Велике Албаније’. Он је представљен као премијер свих Албанаца и премијер Тетова. Између осталог, отворена је Улица Адема Демаћија", наглашава председник Србије Александар Вучић. 

То, оцењује, само подиже немир не само у Северној Македонији већ и на југу Србије.

"Имате свакодневне нападе на Србе на КиМ и о томе нико не говори. Међународна заједница на све то ћути. Имате покушај Куртија да подиже немире уз рекао бих непримерено ћутање европске заједнице", додаје Вучић.

Не ћути Европска унија, као ни привредници, на забрану уласка робе из централне Србије на Косово и Метохију, али Приштина одлуку не мења. Забрану је увела након хапшења тројице косовских полицајаца на територији централне Србије. Они су на слободи а забрана је и даље на снази. Штета се након два месеца процењује на педесет милиона евра.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара