Читај ми!

Влада донела одлуку о оснивању привредног друштва "Био4” Београд

Влада Србије донела је на данашњој седници Одлуку о оснивању привредног друштва "Био4” д.о.о Београд, који представља платформу која ће окупљати истраживаче, професоре и експерте из различитих области природних наука.

"Био4 кампус" обухватиће шест факултета, девет научно-истраживачких и развојних института и научно-технолошки парк као подршку развоју стартап екосистема, као и компаније из биофарм области, саопштено је из Владе.

Планирано је да такав екосистем представља јединствени центар у ширем региону по мултидисциплинарности који ће привући и истраживаче из других области, као на пример машинства, економије, филозофије, социологије и друго.

Кампус ће бити прилика за домаће истраживаче, али и за повратак стручњака из дијаспоре.

Такво окружење има за циљ и да делимично спречи одлазак стручњака из земље, као и да привуче истраживаче из целог света.

Дугорочно, тако креиран екосистем, кроз развој домаћих иновација, треба значајно да допринесе економији Србије кроз отварање стартап компанија, иновација, запошљавања људи из академије у приватном сектору и привлачење капитала за потребе развоја друштва базираног на знању, наводи се у саопштењу.

На седници је усвојена и Уредба о поступку припреме нацрта плана развоја Републике Србије, која прописује успостављање институционалног оквира и организационе структуре коју чине: управљачко тело, стручна група и посебне стручне групе.

У циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, чланови Владе усвојили су Уредбу о измени уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте, која ће важити до 31. јула ове године.

Усвојена је и Уредба о проглашењу предела изузетних одлика "Планине Цер” на којој је забележено 413 биљних таксона, од којих 131 врста имају национални и међународни значај, 29 врста дрвећа, од чега је 12 са списка реликтних, ендемичних, ретких и угрожених, седам врста водоземаца, од којих је шест врста строго заштићено и осам врста гмизаваца од којих су четири врсте строго заштићене на основу националног законодавства.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи