BIO4 у Београду – како вештачка интелигенција утиче и како ће утицати на наше животе

Почела је међународна конференција „Будућност биотехнологије“, коју организују Влада и Светски економски форум у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој. Циљ је да се широј и стручној јавности у земљи и региону приближи вештачка интелигенција и биотехнологија.

На конференцији је било више од 1.000 учесника. Шта Србија може да понуди? 

"Стварају се потпуно нова поља, истраживања, али и поља примене. Мислим да је тешко рећи како ће изгледати цела та област за 10 година, наша идеја је дапробамо да сагледамо, да нађемо место Србији која је препознала ове две технологије као кључне за даљи развој“, истакла је Јелена Беговић,министарка науке, технолошког развоја и иновација.

„Врло је импресивно видети како се ризик Србије са биотехнологијом и биоекономијом исплаћује. Као што знате овде смо због партнерства са Србијом, у вези са Четвртом индустријском револуцијом. Само да кажем не само да се овде ради локално, већ рад Србије на примени биотехнологије са нама има глобални утицај“, рекао је Мирек Душек, извршни директор Светског економског форума.

„Хоћемо Србију да позиционирамо у свету, као неки интелектуални центар, нашег региона и овог дела Европе. Где се развијају земље, која се препознаје по биотехнологији и развоју вештачке интелигенције.

Циљ нам је да повежемо институте, наше истраживаче са тим реномираним стручњацима из света, да започнемо заједничке пројекте", рекла је Јелена Бојовић, директорка Центра за четврту индустријску револуцију.

„Врло сам узбуђена што сам данас овде, што се све ово дешава у нашој Србији. Ми предиктујемо понашање корисника, који су њихови афинитети, жеље, потребе, тако да би телекомуникациони оператери, могли да планирају како да пласирају своје производе“, рекла је Ксенија Драшковић,инжењер електротехнике, САД.

Велико интересовање изазвао је Џорд Јанкопулос, један од утицајнијих научника, који се нашао и на Форбсовој листи, а има српске корене.

„Задивљени смо оним што је урадила др Јелена Беговић са својим тимом, који покушава да промовише природне науке, биотехнологију. Мислимо да сте на правом путу и волели бисмо да нађемо начине да сарађујемо.

Један од разлога зашто сам научник јесте што је мој чукундеда Владан Ђорђевић био веома признати научник у Београду, који је био и председник Владе и мој тата ми је стално говорио можда ћеш једног дана бити као Владан.

Људи заборављају да се све своди на људски елемент и на људску креативност. Млади људи који су посвећени и који разумеју, како да буду иновативни и креативни и који мисле изван оквира јесу они који ће направити највеће промене", истакао је др Џорџ Јанкопулос,научник,САД.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи