Читај ми!

Амерички сенатори у посети Београду: Русија ових дана тражи пријатеље, али будућност Србије је са ЕУ и САД

Сједињене Америчке Државе позивају Приштину да формира Заједницу српских општина, а Београд да призна документа по споразуму из Охрида, рекао је председнику Александру Вучићу амерички сенатор из редова демократа Крис Марфи. Са Марфијем и његовим колегом Гаријем Питерсом разговарли су српски званичници.

Председник Србије Александар Вучић истакао је на састанку са америчким сенаторима да је за Београд формирање Заједнице српских општина (ЗСО) приоритет, као и да Србија остаје привржена доследној политици чувања националних и државних интереса, као и поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава.

Сенатор Крис Мафи је шести пут у региону, а четврти у Београду, где овај пут долази директно из Приштине. Задовољан је због споразма из Охрида, али не и због тога што се не примењује.

"Док сам био на Косову, и приватно и јавно сам ставио до знања да Косово мора да испуњава обећања које је дало, и то већ десет година откако се определило да оснује ЗСО. Не би требало да прође још једна година да би се смислило како основати једну заједницу, али ни да прође година да би Србија призна документа или дозволила да се Косово прикључи међународним организациама", истакао је Марфи.

Домаћин разговор оцењује као отворен. Гостима захваљује на ангажовању и подршци дијалогу са Приштином.

Председник Вучић је истакао да је сада приоритет формирање Заједнице српских општина. Посебно је нагласио да Београд од почетка показује озбиљност и одговорност у процесу дијалога, упркос сталним провокацијама и бројним једностраним потезима Приштине, који опструишу налажење компромисног и одрживог решења, наведено је у саопштењу након састанка.

Посета сенатора долази пошто се недавно у одбору за спољнополитичке односе Сената причало о политици Вашингтона према Западном Балкану, када се, између осталог, чуло да да САД морају да искористе тренутак и да виде шта ће бити са земљама на које Русија и даље има утицај на Западном Балкану.

"Будућност Србије је са ЕУ и САД, не са Русијом"

Крис Марфи је у Београду говорио о санкцијама Русији, али и о посети шефа Безбедносно-информативне агенције Москви.

"Русија очито тражи пријатеље ових дана. Не мислим да је конструктивно за било који народ да даје изговор, политички или морални, таквом режиму. Будућност Србије је са ЕУ и САД. Не са Русијом. Нема будућности са Русијом. Ја потпуно разумем историјске и културне односе Србије и Русије, али надам се да можемо да наставимо да радимо на усклађивању политика. Ценим чињеницу да је Србија била на нашој страни у Уједињеним нацијама и изјаве председника Вучића. Желимо да се Србија прикључи санкцијама Русији", нагласио је Марфи.

Став домаћина о овом питању чита се такође из саопштења после састанка.

"Србија остаје привржена доследној политици чувања националних и државних интереса, као и поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава. За Србију је од кључног интереса очување стабилности у региону, позитивна агенда и јачање регионалне сарадње у свим областима, а посебно у области економије, чиме Србија, кроз иницијативе попут Отвореног Балкана, доследно и упорно промовише политику окренуту ка будућности", наведено је у саопштењу.

"Србија има прилику да покаже свету да равнодушност није опција"

Сенатор Марфи познат је по залагању за забрану јуршног оружја, као и за ригорозније провере прошлости онога ко би да оружје поседује. Долази из Конектиката, где је 2012. у основној школи убијено 20 деце и шесторо одраслих.

"САД нису показале потребну храброст да донесу законе којима бисмо спасили своје грађане. Србија има прилику да покаже свету да равнодушност није опција. Поред доношења закона, не сме бити глорификације коришћења оружја. И у САД имамо медијску културу која често глорификује насиље. Треба се супротставити корену узрока", рекао је Марфи.

Пре састанка са званичницима, двојица сенатора су јутрос посетила Основну школу "Владислав Рибникар" на Врачару и одали почаст страдалима.

Састали су се и са представницима опозиције, а Крис Марфи се нада да ће власт, заједно са опозицијом, у наредним недељама донети мере које ће обезбедити да само прави људи могу имати оружје.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво