Читај ми!

Вучић америчким сенаторима: Остајемо привржени доследној политици чувања националних интереса

Председник Србије Александар Вучић састао се са америчким сенаторима Крисом Марфијем и Гаријем Питерсом. У разговору је истакао да је наша земља опредељена да развија ближу сарадњу са САД у свим областима од заједничког интереса.

Сенатори су изразили саучешће поводом недавних трагичних догађаја у Србији, те су, с обзиром на иницијативу сенатора Марфија за контролу оружја после масовне пуцњаве у школи у држави Конектикат, разменили мишљења о мерама које српске власти предузимају.

 

Део разговора био је посвећен дијалогу Београда и Приштине, те је председник Вучић истакао да је сада приоритет формирање Заједнице српских општина, наводи се у сапоштењу Службе за сарадњу с медијима председника.

Председник је посебно нагласио да Београд од почетка показује озбиљност и одговорност у процесу дијалога, упркос сталним провокацијама и бројним једностраним потезима Приштине, који опструишу налажење компромисног и одрживог решења.

Говорећи о актуелној геополитичкој и безбедносној ситуацији у свету, председник је поновио да Србија остаје привржена доследној политици чувања националних и државних интереса, као и поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава.

Председник је додао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону, позитивна агенда и јачање регионалне сарадње у свим областима, а посебно у области економије, чиме Србија, кроз иницијативе попут Отвореног Балкана, доследно и упорно промовише политику окренуту ка будућности, стављајући тежиште на узајамно корисну сарадњу.

Марфи: Александар је пријатељ и увек уживам у размени мишљења

Амерички сенатор Крис Марфи саопштио је након састанка са Вучићем да је са председником Србије разговарао о ситуацији у Украјини, Косову и Метохији и оружаном насиљу.

Марфи је навео да је Вучић пријатељ, као и да увек ужива у њиховој искреној размени мишљења.

"Управо завршен састанак са председником Србије Вучићем. Александар је пријатељ и увек уживам у нашој искреној размени мишљења. Имали смо продуктивну дискусију о Украјини, Косову и оружаном насиљу. Имамо слагања и несугласице и о свему смо разговарали", написао је Марфи на Твитеру.

Двојица сенатора данас су разговарала и са премијерком Србије Аном Брнабић о продубљивању и развоју економске и политичке сарадње, односима у региона и другим областим од обостраног интереса.

Они су претходно били у Приштини. Марфи је демократски сенатор из Конектиката, а Питерс демократа из Мичигена.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво