Читај ми!

Самит Берлинског процеса – потписани споразуми о дипломама и личним картама; Шолц: Европа потпуна само са Западним Балканом

Немачки канцелар Олаф Шолц поручио је, на почетку Самита Берлинског процеса, да земље региона припадају слободном и демократском делу Европе, која може бити потпуна само са Западним Балканом. На скупу су потписана три регионална споразума, којима ће државе Западног Балкана међусобно признати факултетске дипломе, стручне квалификације за поједина занимања и личне карте. Србију на Самиту представља премијерка Ана Брнабић.

На Самиту Берлинског процеса, немачки канцелар Олаф Шолц јутрос око девет часова дочекао је лидере са Западног Балкана, јавља извештач РТС-а.

Шолц је на почетку Самита изјавио, у обраћању лидерима са Западног Балкана, да је током прве године свог мандата на месту немачког канцелара имао прилике да разговара са многима од њих и изазовима с којима се суочава регион.

"Ти изазови су и наши изазови, јер стабилност и просперитет вашег региона не може бити одвојена од стабилности и просперитета целе Европе. Европа може бити потпуна само са Западним Балканом", поручио је Шолц.

Истакао је да земље региона припадају слободном и демократском делу Европе.

"Ваш пријем у ЕУ је у нашем интересу. Зато сви треба да се ангажујемо и испунимо обећање које смо дали пре 20 година у Солуну, а тада смо обећали европску будућност вашим државама и грађанима", поручио је Шолц.

Србију представља председница Владе Ана Брнабић.

На самиту су и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и европски посредник у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Борељ је, након разговора са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, позвао све да делују уздржано и истакао да су реметилачке радње, као што је паљење аутомобила, неприхватљиве.

Поручио је да споразуми постигнути у дијалогу Београда и Приштине морају да се поштују.

Потписана три регионална споразума

На скупу су потписана три регионална споразума о мобилности.

Њима ће државе Западног Балкана међусобно признати факултетске дипломе, стручне квалификације за поједина занимања и личне карте.

Процес обухвата Црну Гору, БиХ, Северну Македонију, Албанију, Србију, Грчку, Бугарску, Немачку, Аустрију, Француску, Италију, Словенију, Хрватску, Уједињено Краљевство, Пољску, Грчку, Бугарску, као и Привремене институције самоуправе у Приштини.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поздравила је потписивање споразума о мобилности, напоменувши да остаје још посла како би се завршило формирање заједничког регионалног тржишта.

"То је добро за економије и ојачаће личне везе у региону. Иста прича је и у срцу нашег европског пројекта", навела је Фон дер Лајен.

Борељ: Припремамо подршку Западном Балкану 

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност, Жозеп Борељ, истакао је да је "Берлински процес јасна демонстрација снажног ангажмана и партнерства са државама Западног Балкана, као будућим чланицама ЕУ".

Борељ је на Твитеру навео да се регионална сарадња не може одвојити од заједничких вредности.

Према његовој оцени, кључне речи за месеце који долазе су отпорност и помирење.

"Припремамо подршку Западном Балкану у супротстављању хибридним претњама - сајбер подршку ЕУ у региону, сајбер одбрани и сузбијању дезинформација. Три споразума потписана у оквиру заједничког регионалног тржишта су кључна за економску отпорност", навео је Борељ.

Он је, између осталог, рекао да се дијалог уз посредовање ЕУ интензивира, истакавши да се нада напретку ове године. "Изградња будућности породице ЕУ је наш заједнички подухват", написао је Борељ.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару