Вучић: Важно да смо у Давосу, да је Србија добро представљена

Председник Александар Вучић рекао је уочи отварања Светског економског форума у Давосу, да је то одлично место где за кратно време може много да се чује, да се остваре важни контакти у корист Србије.

"За Србију је веома важно да будемо у Давосу и да будемо добро представљени", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је подсетио да је ово шеста година да се наша земља представља на највећем економском форуму на свету.

Због тога је, додаје, захвалан, Клаусу Швабу, оснивачу Форума, који је, каже, један од људи који је подигао Давос и који има велику улогу у стварању економског амбијента у целом свету.

Вучић је навео да је то веома значајно због политичких контаката у целом свету, за побољшање позиције Србије и имиџа земље у свету, уз разговоре са привредницима, које позива да инвестирају у нашу земљу.

"Сада имамо прилику да говоримо о инвестиционом амбијенту и да позовемо људе да наставе да инвестирају у Србији, да прикажемо резултате које смо постигли и видимо шта су следећи потези, јер оно што овде чујемо за неколико година морамо да спроведемо у дело", рекао је Вучић.

Додао је да ће говорити на два важна панела, једном економском, и другом, чисто политичком.

"Говорићу о томе како видим будућност Западног Балкана, 'малом Шенгену' економској сарадњи и другим проблемима", навео је председник.

Вучић је нагласио да је у више наврата, после разговора са појединим привредницима у Давосу, касније дошло до тога да се направе неки послови.

"Није ово берза рада и инвестиција, већ гледате како да поправите позицију своје земље", рекао је Вучић.

Указао је да ће ове године на Форуму доминирати здравство и климатске промене, те да здравство постаје једна од најважнијих тема, јер је, како је нагласио, то област са неодрживим улагањима, а минималним плаћањима, којој предстоје нови изазови.

"Очекујем размену аргумената са Тачијем"

Вучић је потврдио је да ће сутра и Хашим Тачи учествовати на политичком панелу, додавши да очекује размену аргумената, али и цивилизован тон.

Упитан шта очекује од тог сусрета, Вучић каже да ће то бити занимљив сусрет, као и да ће бити много лидера из Европе и света.

Вучић напомиње да је Тачи и даље легални председник привремених институција у Приштини.

Видећемо шта ће да каже, а ја ћу и даље да заступам интересе Србије", додао је Вучић.

"Очекујем размену аргумената, која неће бити једноставна, нити лака, али верујем да ћемо у цивилизованом тону то моћи да обавимо", рекао је Вучић.

Додао је да ће бити око 20 учесника на том панелу, који ће сутра бити једна од најпосећенијих и најважнијих за људе из Југоисточне Европе.

"Постигли компромис којим Косово није признато"

Вучић је оценио да је Писмо о намерама за успостављање директне авио линије Београд-Приштина важна ствар о којој је дуго вођен дијалог, којим је пронађено компромисно решење у којем нико не може да каже да смо признали Косово.

Вучић се, у Давосу, с тим у вези захвалио специјалном изасланику америчког председника Доналда Трампа за Балкан Ричарду Гренелу и саветнику америчког председника за националну сигурност Роберту О'Брајану.

"Захвалан сам на енергији и труду коју су уложили Гренел и О Брајан. Неће бити лако за нас, ни Американце да то све урадимо. Захвалан сам на интересовању председнику Трампу", рекао је он додајући да ће у Давосу имати сусрет са О Брајаном.

Много је тешко доћи до било каквог споразума по том питању. Желим да грађани знају колико је то важно и тешко", истакао је председник.

На критике што оператер на тој директној линији неће бити "Ер Србија", рекао је да би Албанци то волели више него било ко други, али да је за Београд то немогуће.

Како је објаснио, "Ер Србија" би морала да потпише сва документа са државом Косово - уговор са Аеродромом "Адем Јашари", па и Косовом као државом.

"Морали бисмо да признамо да није под нашом контролом доњи ваздушни слој. Зато смо тражили и борили се да умешамо Кфор, да имамо посредника, неког који је Резолуцијом УН предвиђен за тај простор", додао је Вучић.

Подвукао је да је Србија урадила најбоље што је било могуће да потврди за шта се залаже, а то су слободан проток робе, капитала, људи и услига, и да уједно заштити јединственост територије Србије.

Грађанима је поручио да не треба да брину, јер постоје озбиљни људи који воде земљу.

"И много ћемо још ствари урадити да принципе 'мини Шенгена' спроведемо у дело, што значи јачање српске привреде, бољи квалитет живота, веће плате и пензије", закључио је Вучић.

Вучић је раније данас написао на Инстаграму да су "Американци заузели цео Давос" и да је наша делегација смештена у Клостерс, двадесетак километара од конгресног центра.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару