Вучић: Разговараћу са патријархом како да помогнемо СПЦ у Црној Гори

Желим да се понашам одговорно и озбиљно када је реч о Црној Гори, упркос нападима да је Београд крив за нешто осим што изражавамо бригу за српски народ и СПЦ, рекао је за РТС председник Србије Александар Вучић.

Говорећи у емисији Око о актуелној ситуацији у Црној Гори, председник Србије Александар Вучић је рекао да су нам руке везане, да Србија прихвата и поштује независност Црне Горе упркос критикама да је за нешто крива.

"Ја желим да се понашам одговорно и озбиљно упркос нападима да је Београд крив за нешто осим што изражавамо бригу за српски народ и СПЦ. Ако неко мисли да сам издајник јер нисам повукао тенкове на Црну Гору онда крив сам за све", рекао је Вучић.

Београд није крив за дешавања у Црној Гори после усвајања Закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, изјавио је Вучић.

"Нама остаје да поштујемо одлуку тог народа, поштујемо Црну Гору, али исто тако поштујемо свој народ. При томе гледамо да не кваримо односе са Црном Гором. Ми јесмо и морамо да останемо браћа, а с друге стране, хоћемо да говоримо о нашем народу и да помогнемо", истакао је председник Србије.

Вучић је најавио да ће у уторак разговарати са патријархом Иринејом о томе како може да се помогне Српској православној цркви у Црној Гори.

"Ми први пут говоримо о Србима у Црној Гори, ми смо се стидели да помињемо Србе у Црној Гори", истакао је председник Србије. 

Вучић каже да ће са патријархом разговарати о формирању одређене комисије да се види како правнички да се изађе пред светске и међународне организације у вези са црногорским Законом о слободи вероисповести.

"Разговараћемо како да помогнемо нашој цркви. Не разумем се у митрополије и епархије, за мене постоји само СПЦ", поручио је Вучић.

"Вратили смо Србију са руба пропасти" 

Говорећи о економији,  председник Србије је рекао да је земља напредовала у свим сегментима, а да ће иницијатива коју је покренуо о стварању "малог шенгена" бити од користи за све земље региона.

"Имамо суфицит са свим земљама у региону осим са Мађарском, што говори колико је Србија напредовала. Не бих улазио у причу о 'малом шенгену' да не верујем да то Србији одговара као што одговара и Албанији и Северној Македонији, Црној Гори... А Европа не може ништа да каже против тога јер то се не коси са оним што они пропагирају као европске вредности", истакао је Вучић.

Председник Вучић је навео да је Србија паметном политиком успела да 17 земаља повуче признање независности Косова и да "Србију вратимо са руба економске пропасти".

Како каже, јасно му је да су многи скептични да ће у Србији за пет година просечна плата бити 900 евра.

"Они који су скептични рачунају само раст. Ми смо рачунали на конзервативном нивоу да нам раст буде 4,5 одсто, али очекујемо да годишњи раст буде око 5,5 одсто. Рачунамо и на веће учешћа плата у БДП-у, али да не угрозимо стечену стабилност. Ми смо у последњих 11-12 година за скоро три пута увећали примања грађана", истакао је Александар Вучић.

О Дачићевој понуди после Божића 

Говорећи о предстојећим парламентарним изборима Вучић је рекао да ће се они одржати 26. априла или 3. маја следеће године и најавио да ће о понуди Ивице Дачића за заједнички наступ социјалиста и напредњака разговарати после Божића.

Вучић предвиђа да би излазност на изборима могла да буде између 53 и 56 одсто и оцењује да ће то бити избори на којима ће "сви ићи пртов једне листе и једне странке".

На питање ко ће предводити изборну листу СНС-а, Вучић је рекао да ће на листи бити 60 одсто нових људи, наглашавајући како је суштина "да дођу нови млади људи, неукаљани".

"Једино што ја могу да обећам је да ћу се борити за поштену Србију и да тајкуни поново не завладају Србијом", поручио је Вучић гостујући у емисији Око.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару