Вучић: Не видим проблем у додели пасоша Шинаватри

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом доделе пасоша бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри oсуђеној за корупцију, да не види у томе проблем и да се залаже за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

"Ја не видим да је то за нас проблем, посебно ако је влада могла да види ма какву економску или неку другу корист за нашу земљу", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара и додао да "пасош није нека светиња".

"Доведите људе у нашу земљу, боље да доводимо људе, много смо их изгубили захваљујући сиромаштву у којем су нас оставили", рекао је Вучић новинарима у Чортановцима након обиласка радова на вијадукту

Истакао је да не може да говори о свим конкректим случајевима, али да је начелно за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

"Пре свега бих волео да то видим на примеру држављана неких других земаља из региона, али и свих других", рекао је Вучић.

Влада Србије је на седници 27. јуна ове године донела решење о пријему у држављанство Републике Србије бивше премијерке Тајланда Јинглук Шинаватре, која је 2017. године у својој земљи осуђена на пет година затвора због корупције.

Јинглук Шинаватра и девет чланова њеног кабинета приморани су одлуком Уставног суда да поднесу оставке 2014. године јер су проглашени кривим због злоупотребе власти и кршења Устава.

Тужбу је тада уложила група сенатора који тврде да је Јинглук сменила шефа службе на националну безбедност и пребацила га на другу дужност како би својој партији 2011. донела корист. 

И брат Јинглук Шинаватре, такође бивши премијер Тајланда, има пасош друге земље и то – Црне Горе.

"Ознаку тајности скинуо сам зарад истине и правде"

Вучић каже да је одлуку о скидању ознаке тајности са поверљивих докумената о његовом прислушкивању донео у складу са законом и како би јавност сазнала истину о томе како га је бивша власт прислушкивала.

Додао је да се на тај корак одлучио јер сваки дан слуша о томе како "неко свој нерад, неспособност и лењост правда тобожњим нападима власти на опозицију", како говоре о диктатури, аутократији и ауторитарном режиму, као и да га оптужују да он неког прислушкује.

Председник сматра да је опозиција сада нервозна, јер се неки, каже, плаше са чега би још могао да скине ознаку државна тајна или поверљиво.

"Не треба да брину, ово сам скидао због себе, да покажем ко су били стварни тирани и диктатори, они који су мислили да могу да контролишу животе својих политичких противника и који могу да раде шта хоће", рекао је Вучић новинарима након обиласка радова на изградњи вијадукта "Чортановци".

Каже да је за време претходне власти убијен Ранко Панић, јер тадашњој опозицији, каже, нису дозволили да се прошета до РТС-а.

"Ранка Панића је убио режим Ђиласа, Јеремића, Тадића само зато што нам нису дозволили слободну шетнују. За то још нису одговарали, што је срамота надлежних државних органа", навео је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи