Вучић надомак Велике Дренове: "Време смрти" је прошло

Националне и државне интересе Србије бранићу снажније и јаче, него они што ми држе придике, поручио је председник Алкесандар Вучић током посете Расинском округу у оквиру кампање "Будућност Србије". Посету овом округу започео је у Сталаћу, а затим је обишао Варварин и Трестеник. Истакао је да нигде није видео такву љубав према фабрици као према "Петолетки". Обилазак Расинског округа наставио је посетом Крушевцу.

Председник је надомак Велике Дренове рекао да то што Албанцима или неким другима не одговара јаким речима, не значи нашу слабост.

"Не значи да ћемо некоме да препуштамо нешто од наших националних интереса. Сви ти који се бусају у прса или јесу већ дали све или би дали другима што је наше", рекао је председник Вучић и поручио:

"Ја ћу да бринем, не брините, о нашем народу на Косову и Метохији, али нећу да обећавам све, јер су други обећавали а одавно све изгубили. Штитићемо наш народ, али дајте да размишљамо о животу", истакао је Вучић.

Он је то рекао у разговору са грађанима у Варварину, у чијој близини је Велика Дренова Добрице Ћосића, аутора трилогије "Време смрти", уз поруку да жели да верује да је "време смрти прошло, а време живота наше деце дошло".

"За нас је најважније да се посветимо будућности, размишљамо о раду. Немојте да бринете, као што сам то чинио у дуелу са Тачијем чвршће, снажније и јаче бранићу интересе Србије него они што ми држе придике, јер волим Србију и наш народ", казао је председник.

Подсетио је да су се, из Србије, док смо причали о ратовима 1990-тих, људи исељавали, те да се Србија мора штитити већим наталитетом.

Председник је најавио бројне инфраструктурне планове за Велику Дренову – изградња водоводне и канализационе мреже, обнова школе, путева.

Каже да сада имамо више фабрика и нових радниха места за које се издвајају доприноси и да ће зато и ове и следеће године бити повећане и пензије и плате у јавном сектору - за просвете и здравствене раднике, војнике, полицајце и друге.

"То може да се уради само када имате озбиљну и одговорну државу, а не зато што је неко гласан и уме да опсује. Ви сте овде у срцу Србије разумели да рак који је био ухватио нашу економију не може да се излечи андолима и аспиринима већ најтежим лековима, да би имали најбоље услове за нашу децу".

Вучић је упозорио да у читавом Расинском округу имамо све мање људи због малог прираштаја и да ћемо полако нестати као народ ако не будемо имали више деце.

Вучић је нагласио да полако престижемо земље у региону по висини плата и да је раније чак и у БиХ грађани имали за 50 евра већу плату него у Србији.

Вучића је у Великој Дренови дочекао велики број мештана, пошто је он први председник Србије који је икада посетио то место.

Велика Дренова је осим као родно место патријарха Герамана, позната и по великом писцу Добрици Ћосићу, а у том селу је и једна од 30 најстаријих школа у Србији, која је почела да ради још 1813. године.

Вучић се окупљенима обратио са бине испред споменика седморици Црвеноармејаца, настрадалих 15. октобра 1944.

Месна заједница Велика Дренова у општини Тртеник је до 1967. и сама била општина, а сада броји 4.000 становника који се највише баве пољопривредом.

Вучић: Железнице су будућност 

Пре Велике Дренове, Вучић је обишао Сталаћ где је поручио да су железнице будућност, а карго и путнички саобраћај базираће се све више управо на железницама.

"Мораћемо, пре свега, да градимо Коридор 10. Радили смо пругу Ресник–Ваљево, и даље ћемо радити према Црној Гори, али мораћемо да радимо Коридор 10, пре свега, Беоргад–Ниш", рекао је Вучић у Сталаћу, чворишту некадашњих железница.

Указао је да ће, уз то, бити изграђен ауто-пут од Појата до Прељине, што је, истиче, за житеље тог дела земље спас.

"Ту ћемо да изградимо три индустријске зоне, близу ауто-пута – једну уз Краљево, једну уз Трстеник, једну између Крушевца и Ћићевца", рекао је Вучић у Сталаћу, првој станици посете Расинском округу.

Председник је додао да многи, не само на српској политичкој сцени, воле да кажу: "гласај за мене, биће боље" и додао да то не иде тако, јер се систем мора поставити на озбиљан и одговоран начин, и да само уз тешке мере, ствари долазе на добро.

Додао је да Србији економија расте, док је велики пад у индустријској производњи у Европи.

"Докле год имамо позитивни раст и суфицит у буџету моћи ћемо да повећавамо пензије и плате у јавном сектору. За то смо се изборили тешким и одговорним реформама које смо спровели пре четири године", рекао је Вучић.

Један од мештана га је упитао за стрелце, који раде у противргадној заштити, а којима, како је рекао, држава не плаћа ни пензијско, ни социјално осигурање, на шта је Вучић одговорио да ће то проверити са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем и да ће министар пружити јавни одговор у наредних 48 сати.

Вучић је пре тога у Сталаћу обишао приватну фирму "Антић Коста", која производи и дистрибуира производе металне галантерије намењене грађевинарсттву. Основана је 1959. године и у власништву је породице Антић.

Запошљава 80 радника. Ове године у плану је повећање извоза и броја радника, а углавном су запослени људи из Сталаћа, док су, како кажу у фирми, плате од 25.000 до 100.000 динара.

Производни погони су површине од 12.000 квадрата и налазе се у Сталаћу.

Целокупна производња је прилагођена европским стадардима, континуирано се уводе иновације, унапређују кадрови и набављају најсевременије машине.

Своје производе међу којима су вентилационе алуминијумске решетке за централну климатизацију, штуцне, прохромски сливници за купатила извози у 15 држава - земље региона, Мађарску, Румунију, Италију, Чешку, Грчку, Словачку...

После Сталаћа у Варварин 

Вучић је после Сталаћа наставио у Варварин, где је посетио Основну школу "Јован Курсула" и Средњу школу Варварин које се налазе у истој згради. Објекат је недавно надограђен и проширен за додатних 1.000 квадрата.

Испред школе га је дочекао велики број грађана, који су носили транспарент "Варварин је уз Вучића", а на улазу у то место постављан је и билборд са натписом "Добро дошао, председниче".

Обраћајући се грађанима Варварина, председник је рекао да је држава спремна да помогне породични бизнис, српског домаћина.

"Спремни смо као држава да уложимо новца колико је потребно у опрему и машине, да дамо субвенције по запосленом раднику. Сви који желе да оснују посао могу да добију подршку. Наши људи који раде у иностранству могу део свог знања да пренесу на децу и рођаке", објаснио је Вучић.

Истакао је да је за Србију од кључног значаја да људи остану у земљи и да врати у будућности оне који су је напустили.

Додао је да ће, на пример, држава обезбедити два милиона евра колико је потребно за водоводну мрежу за Варварин и околину, за шта општина нема средстава.

Пројекат ће, каже, бити завшен за неколико месеци.

Рекао је да није дошао да каже да иду избори па да грађани гласају за њега, већ да им каже да је одговорно понашање суштина будућности и да ћемо имати више само ако будемо више радили.

Пензионерима се захвалио, јер су подржали реформе и најавио да ће њихове пензије расти из годину у годину.

Економска стабилност и ново запошљавање донело је могућност, према његовим речима, да пензије расту, као и плате у јавном сектору.

Најавио је да ће поново доћи у Варварин, на место страдања током НАТО агресије, и изразио уверење да ће Србија моћи да покаже како као феникс из пепела подиже сва своја места.

Вучића је једна старија жена из села Обреж питала зашто је вртић у том селу затворен, када ће доћи да посети Обреж и кад ће канализација у то село.

Предсеник јој је рекао да ће доћи у Обреж када се заврши изградња водоводне мреже, према његовој процени, за око годину и по, да канализација следи после водовода, а да је сигурно да је данас урадила "добар посао" за своје село.

Вучић у ППТ Петолетки, коју су радници вратили у живот

Председник Александар Вучић обишао је затим у Трстенику фабрику "ППТ Петолетка доо"- Хидраулика, коју су основали радници, након стечаја привредних друштава некадашњег гиганта "Прве петолетке" из тог места.

Обратио се радницима и пренео им три кључне ствари за фабрику - да ће им држава поклонити објекат у којем прозиводе, а који тренутно закупљују, да ће им помоћи у набавци нове опреме, као и да ће за 10 дана код њега доћи директор руског "Камаза", што подразумева да ће се повећати производња српске фабрике.

Како је рекао, држава ће за Петолетку издвојити два милиона евра, на различите начине.

Захвалио је радницима на дочеку, истичући да погон данас ради само зато што су они показали огромну храброст и љубав према фабрици, зато што су, након што је "Прва петолетка", која је запошљавала више од 15.000 људи уништена и разорена, смогли храбрости и део свог новца издвојили и наставили да раде.

Вучић је рекао да је, захваљујући подршци народа и после тешких економских реформи, данас могао да им каже да ће држава помоћи за куповину саме хале, и то не кредитним средствима, јер има и биће обезбеђено довољно новца.

"То је наша подршка даљем развоју Трстеника и напретку Петолетке", подвукао је председник.

Како је рекао, видео је различите врсте љубави, али такву врсту љубави према фабрици, према машинама и највише према људима у фабрици, никада није.

"И то не само код руководства, већ код свих радника. Они не верују да ће држава да помогне, а ми ћемо то до четвртка да завршимо, преко Агенције за осигурање и финансирање извоза", рекао је Вучић.

Додао је да је обећана и подршка за нову опрему и машине.

Додао је да је у Јумку у Врању имао величанствен дочек, али да му се чини да га нико нигде није дочеко као радници Петолетке.

Вучић је рекао и да је важно да обилази Србију и да је срећан што може да разговара са људима, јер није посао председника да седи у кабинету и прима странке, већ да разговара са људима.

Вучића је испред фабрике дочекао директор "ППТ Петолетка доо" Љубисав Панић, са којим је председник обишао погон.

Панић је за Танјуг рекао да је фирма основана 4. јануара 2016. године, након покретања стечајног поступка друштава која су била у саставу "Прве петолетке" са традицијом дугом 70 година.

Истакао је да су јединствени у Србији, по начину на који су се огранизовали и наставили производњу.

У фабрици ради 886 људи, од којих 508 има стални радни однос, а 80 одсто производње се извози у више од 30 земаља широм света.

Председник је у Трстенику обишао и Основну школу "Свети Сава", у коју је, уз још две школе у оближњим местима, уложено укупно 50 милиона динара.

"Наставићемо и даље да улажемо, да школе, болнице, домови здравља, буду далеко унапређенији. За то данас имамо новац. То није само питање жемље, већ и могућности", поручио је он окупљеним грађанима испред школе.

Председнику су том приликом, деца која су била обучена у дресове ФК Трстеник ППТ, поклонила урамљени дрес, са бројем 1 и његовим презименом.

Са њима је био и бивши фудбалер Црвене звезде Драгиша Бинић. Фудбалски клуб Трстеник ППТ обележава 100 година постојања.

"Није ми тешко да издржим нападе" 

Председник се осврнуо и на критике поводом фотографисања са болесним дететом, рекавши да је седам дана ћутао и трпео нападе на њега само зато што је једној мајци изашао у сусрет и сликао се са болесним дететом без маске на лицу иако је сезона грипа.

"Нема речи нити псовке које нису употребљавали. Али мени није тешко да издржим. Што ме више ти мали људи нападају знам да сам тиме већи, значајнији и бољи човек од њих. Они то не би радили неком ко је лош човек, лоше само хвале", објаснио је председник.

Вучић је истакао да су они у сезони грипа позивали људе на протесте.

"Како сами кажу позивају пет милиона људи на протесте, а ја сам крив због једне слике са дечаком којем сам испунио жељу за сликом", објаснио је у обраћању новинарима.

Истиче да њега нападају јер виде да постоји један којег не могу да уплаше.

Упитао је што нису дошли да обиђу Петолетку, додајући да је најлакше да се затвори и да их није брига за раднике.

"Наставите да вређате и говорите шта хоћете. Мене интересује једино Србија и борићу се за њу на сваком месту", подвукао је председник.

Што се протеста тиче, одговарајући на питање зашто опозиција не говори о све мањем броју учесника, каже да није битно да ли их је било 1.400 или 1.800, да људи имају право да изађу на улице.

"Важно је да се чује шта људи мисле, да то поштујете и узвратите још већим радом, али да слушам Ђиласа, Јеремића и Пантића како се хвале да су им дошли да их подрже људи из Тузле и Приштине то не могу", рекао је он.

Упитан да прокоментарише изјаву Милојка Пантића у Панчеву да су "Јасеновац Срби лажно ставили у центар пажње да би заратили са Хрватима", Вучић каже: "Не знам шта бих рекао јер као да у Јасеновцу нису убијани Срби. Убедиће нас неки да тамо није било српског стратишта, да је то био фини радни логор".

"Моја политика није да одговарам тим малим људима као што су Јеремић, Ђилас и Пантић. Не заслужују да на таквом месту говорим о њима. Шта о томе мисли српски народ можемо да проверимо у свако доба", казао је председник.

Председник је затим отишао у Александровац где је обишао винарију породице Ћосић.

Вучића су дочекали домаћин Раде Ћосић, његов син Милош са супругом Весном и синовима, близанцима, Миланом и Драганом.

За председника је породица Ћосић припремила богату трпезу и понудила му најбоља вина из њиховог подрума.

Показали су му подрум вина и технологију прераде грожђа.

Истакли су да су аплицирали за набавку опреме за прераду грожђа и да су добили повраћај средстава, а председник је најавио да ће држава наставити са подстицајима.

Председник је навео да је већ пробао вина породице Ћосић, тамјанику, мускат ружу и каберне совињон, а да га је нарочито заинтересовала "јагода", коју, каже, никада није пробао.

Такође, у Александровцу је обишао и фабрику "ППТ Арматура ад" и најавио да ће држава том предузећу којем недостаје 1,5 милион евра за улагање у развој помоћи са 50 одсто средстава.

"Сада вам је потребна нова опрема и машине, данас држава може да вам помогне и помоћи ће вам. То за вас није мали новац и не можете сами", рекао је Вучић обраћајући се радницима.

То ћете у најкраћем периоду имати, поручио је Вучић.

"Желим, и то је најважније за нас, да после тога донесете сами одлуку о новој инвестицији, о новој хали и да запошљавте још људи. Желим да имате добру будућност, и ви и фабрика", рекао је Вучић.

Фабрику "ППТ Арматуре ад" су у у процесу приватизације пре три године купили радници, а која запошљава око 500 људи.

У фабрици се на годишњем нивоу преради 1.600 тона челика, а извезе 97 одсто производа на инострана тржишта међу којима су тржишта у Немачкој, Италији и Русији.

На крају посете Расинском округу Вучић је обишао топлану у Крушевцу.

Топлана снабдева 80 одсто Крушевца у шта спада 6.900 станова, школе, вртићи, Дом здравља и друге установе важне за функционисање града.

У току ове зиме у Крушевцу су често били без грејања због проблема које је топлана наследила пре пет година и потребе да се врати дуг од 5,5 милиона евра према банкама, као и 2,5 милиона евра према добављачима.

ФАМ продат компанији Валволајн за 9,5 милиона евра

Уговор о продаји Фабрике мазива (ФАМ) у Крушевцу америчкој компанији Валволајн за 9,5 милиона евра потписан је у присисуству председника Србије.

Уговор су потписали директорка ФАМ Јелица Ђуровић Петронијевић и Дијего Бродони, потпредседник компаније "Валволајн".

Вучић је претходно обишао погоне ФАМ-а и рекао да ће та инвестиција помоћи ФАМ-у да се развија, прошири тржиште и запосли нове раднике.

Вучић је истакао да је Валволајн озбиљна компанија која постоји око 150 година и пожелео им срећу у пословању и да остану дуго у Србији.

Како је рекао, нови власник ће помоћи ФАМ-у да остане да задржи лидерску позицију у производњу мазива, али и да прошири извоз.

Вучић је пожелео радницима да имају пристојне плате и рад који ће донети сигурност за њих и њихову децу.

За крај посете Расинском округу, предвиђено је обраћање председника Вучића и премијерке Ане Брнабић на Тргу Косовских јунака.

Вучић је кампању "Будућност Србије" започео обиласком Пчињског округа пре две недеље, а у међувремену је посетио и Јужнобанатски, Мачвански и Рашки округ.

Циљ је да грађанима представи шта је до сада све урађено и који су даљи планови, али и да чује који су њихови највећи проблеми.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару