Мaкалистер: Србија је на правом путу

Верујем у посвећеност Србије европском путу, рекао је известилац ЕП за Србију Дејвид Макалистер и истакао да се нада да ће у децембру бити отворена нова преговарачка поглавља. Александар Вучић је нагласио да очекује позитивну резолуцију као и да Србија јасно и недвосмислено стоји на европском путу штитећи свој понос и достојанство.

Председавајући Комитета за спољне послове и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мaкалистер надa се да ће извештај о Србији бити усвојен са великом већином, како би се показала подршка европском путу Србије.

Макалистер је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је посета уследила у право време, јер 9. октобра у Комитету за спољне послове Европског парламента треба да буде усвојен његов извештај о Србији.

Најавио је да ће Европски парламент о извештају имати дебату 28. или 29. новембра у Бриселу.

Известилац Европског парламента за Србију је истакао да је дошао у Београд како би разговарао о неким питањима и да разменио мишљење.

"Добро је чути шта српски председник има да каже, не само о дешавањима у Србији, већ и региону. Овде сам да разговарам о коначним детаљима извештаја", рекао је Макалистер.

Известилац ЕП је нагласио да верује у посвећеност Србије европском путу, и навео да ће то бити истакнуто у његовом извештају, као нешто што се не доводи у питање.

Макалистер је објаснио да је приступни процес, и усаглашавење са правним тековинама ЕУ напоран посао.

"Отворено је 14 поглавља и Србија наставља са путем у ЕУ. Србија је на правом путу", нагласио је Макалистер.

Неколико поглавља су технички спремна за отварање, указао је он и изразио наду да ће моћи да буду отворена на међувладиној конференцији 10. децембра у Бриселу.

"Као известилац могу да кажем што се више отвори то је боље, јер ће то бити охрабрујући сигнал за Србију да настави реформе", рекао је Макалистер указујући да је веома важан напредак у поглављивма 23 и 24, као и континуирани кораци у поглављу 35.

"Стојимо чврсто на путу ка ЕУ али поносни и достојанствени"

Председник Вучић je изјавио да очекује да ће будућа резолуција о напретку Србије ка чланству у ЕУ бити позитивна и да ће бити препозната посвећеност Србије приступним преговорима и чланству у ЕУ.

Вучић је захвалио Макалистеру на његом личном односу и подршци у ЕП у евроинтеграцијама Србије и назначио да је известилац ЕП увек хтео да чује шта Србија мисли.

Навео је да "никада не коментаришемо туђе оцене, не молимо никога за поглавља, али очекујемо позитивну резолуцију о нашем напретку".

Пре краја октобра или почетком новембра у Скупштини ће бити измене Устава у вези са правосудним делом, најавио је, што је од значаја за поглавља 23 и 24.

Како је рекао, поглавље 35 је од посебног значаја за нашу земљу а тиче се односа са Приштином и решавању косовскометохијског проблема.

Србија јасно и недвосмислено стоји на европском путу и то ће наставити штитећи свој понос и достојанство и штитећи будућност грађана Србије.

Додао је, да смо, препознати по бројним економским и политичким реформама, и да имамо економски напредак.

Навео је да је наша земља заостајала у односу на многе европске земље, да народ још тешко живи, али разумеју да Србија крупним корацима граби напред, да имамо најнижу стопу незапослености у региону, да ће нам јавни дуг од 1. јануара догодине бити испод 50 одсто БДП-а, да смо земља у првих седам-осам месеци ове године са вишим растом у Европи, да имамо 56 одсто директних страних инвестиција које стижу у регион, али и поручио да хоћемо још више и још боље.

Он је рекао и да су разговарали о региону, да Србија увек покушава да има најбоље односе без обзира на то што не долазе увек најповољније и најпријатељскије изјаве према нашој земљи.

Макалистер је рекао да воли да долази у Србију и Београд и састаје се са толико политичких представника, који су постали и пријатељи, те да је почаствован што је у друштву шефа Делегације ЕУ Сема Фабриција и новог амбасадора Немачке Томаса Шиба.

На крају је поновио да се нада да ће извештај о Србији у Европском парламенту бити усвојен са јасном већином, како би се Србији показала подршка на путу у ЕУ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 01. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару