Демократски сенатори: Нико не занемарује руску претњу као Трамп

Уколико има икакве користи од руског уплитања у америчке изборе 2016. године, то је да је повећана свест о широј претњи коју председник Русије Владимир Путин представља по демократије у Европи и другде, оцењује "Њујорк тајмс". Лист наводи да демократски сенатори траже да се Србији посвети већа пажња и одобре већа средства за помоћ "ради одбране од руског утицаја".

Суочени са самозадовољством републиканаца који страхују да би скретање пажње на те интриге могло открити контакте кампање председника Доналда Трампа са Русима, демократе у Спољнополитичком одбору Сената објавиле су извештај који је изгледа досад "најсвеобухватнији" јавни списак "руског рата Западу", оцењује утицајни лист.

Извештај је написан без учешћа републиканаца, али демократе се надају да ће се њиме појачати притисак на администрацију у Вашингтону да спроведе санкције које је Конгрес великом већином гласова усвојио прошле године и чији рок је 29. јануар.

"Никада досад у америчкој историји није било толико јасно да председник САД занемарује претњу националној безбедности", стоји у писму које је уз извештај приложио највише рангирани демократски сенатор у Спољнополитичком одбору.

У извештају насловљеном са "Путинов асиметрични напад на демократију у Русији и Европи: Импликације на националну безбедност САД", наводи се да има много ствари поред санкција које би требало да буду део свеобухватне америчке стратегије.

То су, како се сугерише, јачање демократских институција у рањивим европским земљама, "откривање и замрзавање прљавог новца повезаног са Кремљом и изградња коалиције ради супротстављања руским хибридним претњама".

Најважније је, међутим, вођство које је Трамп до сада одбијао да пружи, оцењује Њујорк тајмс.

Трамп је на Твитеру већ осудио демократе што су објавиле тај извештај и поново изјавио да није био у дослуху са Москвом. "Русија и свет смеју се тој глупости", написао је Трамп.

Лист сматра да је он у праву, али да "не схвата коме је смех намењен".

Демократе у извештају позивају Трампову администрацију да страно мешање у изборе третира као националну кризу, да формира агенцију која би координисала одговор на мешање и успостави нову врсту санкција за кажњавање одговорних.

У тексту на 200 страница, чију је израду наложио сенатор Бен Кардин, детаљно се описују "готово две деценије" руских напора да утичу на изборе у Европи, а Трамп се критикује што је мало учинио да се то реши.

"Већу пажњу посветити Србији, функционери САД чешће да посећују Београд"

Део извештаја демократских сенатора односи се на Србију. У њему се вашингтонска администрација позива да посвети већу пажњу Србији као важној земљи региона, да одобри већа средства за помоћ Србији ради одбране од руског утицаја, као и да високи амерички званичници чешће посећују Београд.

Осврћући се на Србију, демократски сенатори оцењују да се "злоћудни утицај Русије у Србији манифестује кроз културне везе, пропаганду, енергију и развој војних односа".

"Док њени лидери настоје да делају у изазовном политичком окружењу, нема сумње да је Србија суочена са притиском док покушава да "седи на две столице," износи се у извештају, уз напомену да ће "без значајније одбране", руска пропаганда наставити да утиче на јавно мњење Србије.

"САД, такође, треба да подрже напоре Србије да буде енергетски независнија и да раде са Европском унијом на свеобухватним напорима широм региона", наводи се у извештају.

Демократе сматрају и да је земљама попут Србије, поред помоћи, потребно и доследније америчко дипломатско ангажовање и упозоравају да амерички функционери треба чешће да посећују Србију.

"Руско ангажовање са руководством Србије је у оштром контрасту са америчким. Председник Вучић се срео са председником Путином најмање 12 пута од 2012. године, док је последњи амерички председник који је посетио Београд био Џими Картер 1980. године", наглашава се у извештају.

Демократе зато сматрају да би амерички функционери, укључујући чланове Конгреса, требало редовно да путују у регион и да примају високе госте у Вашингтону.

"САД треба да пошаљу јасну поруку да су се вратиле и да су спремне да сарађују за земљама и савезницима широм Европе како би се одбраниле од злоћудног утицаја и помогле тим земљама да доврше процес интеграције", закључује се у извештају демократских сенатора.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи