Арифи: Касно смо аплицирали за визу, али није одбијена

Косовска влада поново је одбацила наводе медија да је Рамушу Харадинају одбијена америчка виза, али је његов шеф кабинета признао да су "касно аплицирали за визу".

"Ми смо криви, касно смо аплицирали за визу. Да је позив био вишег нивоа, добили бисмо визу исти дан. Али премијер није имао такав позив", рекао је шеф кабинета Харадинаја, Авни Арифи за Газета експрес.

Арифи је поновио да је виза за Харадинаја још у процедури, преноси РТК2.

Претходно је портопарол Националне гарде у Ајови пуковник Грег Хепгуд рекао за Радио слободну Европу да је косовски премијер Рамуш Харадинај отказао посету тој савезној америчкој држави, јер му није издата виза за САД.

Како наводи РСЕ, Харадинај је требало 11. јануара да присуствује догађају у организацији команданта Националне гарде у Ајови Тимотија И. Ора.

"Премијера Харадинаја је позвао генерал Ор на овај догађај, али ми жалимо што није могао да добије визу и буде са нама. Образложење је било да посета не може да се реализује и нисмо могли да добијемо више информација", рекао је Хепгуд.

Харадинај је јуче на свом налогу на Фејсбуку потврдио да је поднео захтев за визу рекавши да је процедура у току.

Претходно се у приштинским медијима појавила информација да је косовском премијеру ускраћена виза и да неће моћи да отпутује на Молитвени доручак у Вашингтон, који се сваког првог четвртка у фебруару одржава у том граду.

Како је приштинска Коха пренела, позивајући се на КТВ, разлог због којег косовски премијер ни након две недеље од подношења захтева није добио визу САД је то што амерички Стејт департмент није спреман за сусрет са њим.

Одбијање америчких званичника да се састану са Харадинајем је, како се наводи, последица његовог одбијања да парламент ратификује Споразум о демаркацији са Црном Гором и иницијатива за опозив одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК.

Одлуку о формирању Специјалног суда донео је косовски парламент крајем 2015. године, када је Харадинајева Алијанса за будућност Косова била у опозицији и која је била изричито против доношења такве одлуке.

Њихово противљење, међутим, наишло је на оштре реакције међународнихх представника у Приштини, посебно амбасадора САД Грега Делавија који их је упозорио да такав став може само да штети Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи