Јевтић: "Не" војсци Косова, код демаркације бићемо уздржани

Српска листа неће гласати за трансформацију Безбедносних снага у Оружане снаге Косова, а по питању демаркације са Црном Гором биће уздржана, рекао је потпредседник Владе Косова и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић.

"Имамо јасан став по питању трансформације, односно онога што се назива формирање војске. Ми нећемо гласати за формирање војске Косова", изричит је био Јевтић у интервјуу за Глас Америке.

Упитан да прокоментарише демаркацију са Црном Гором Јевтић је поновио да ће Српска листа остати уздржана по том питању.

"То питање је проблем унутар албанске заједнице и ако дође то на дневни ред, ми ћемо и даље бити уздржани", рекао је он.

Јевтић је, говорећи о Заједници српских општина, казао да она није формирана само због политичких разлога.

"Узимајући у обзир све што се дешавало, мислим да би било неодговорно да и сада лицитирамо било каквим датумима, али су негде очекивања да се у току 2018. године коначно успостави ЗСО. Оно што је тренутно проблем јесте да ми инистирамо да то буде урађено на начин како је то потписано у Бриселу, док Влада Косова жели да то уради на начин како је Уставни суд на крају тумачио сам постигнути Споразум", рекао је Јевтић.

Каже да је тренутно 4.000 расељених Срба изразило жељу да се врати на Косово.

"Циљ Министарства за заједнице и повратак јесте да тај број вратимо у што краћем року. То ће зависити, наравно, од финансијских средстава и неких других предуслова, али нам је циљ у 2018. години да вратимо што већи број - да он не буде испод 1.000", рекао је Јевтић.

Према његовим речима, главне препреке за повратак расељених су узурпирана имовина, економија и питање безбедности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи