Тачи: Рад на ЗСО у 2018. години

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да очекује да се у 2018. години крене са радом на успостављању Заједнице српских општина.

"То треба да се деси, ја ћу то да поспешим", рекао је Тачи у интервјуу за Радио Телевизију Косова 2, канал на српском језику.

Он је навео да то произилази и из споразума постигнутих у Бриселу.

"Већина споразума је спроведена, остала су одређена питања која ће се даље спроводити", казао је Тачи.

На питање да ли сарађује са представницима Српске листе из које је раније саопштено да су замрзли разговоре са њим, Тачи каже да се са њима, као и са председницма општина са српском већином састаје и разговара, као и да има добру сарадњу, али да увек има простора да се ради више.

Тачи је рекао да је министар Далибор Јевтић урадио одличан посао, да је максимално ангажован на повратку расељених Срба, Црногораца и осталих.

"Ја и данас позивам све Србе који желе да се врате на своју имовину, у своје куће, да се врате. Косово је наша земља, треба да је изградимо заједно и министар Јевтић је имао, има и имаће сталну институционалну подршку и ко год да је у питању, имаће је", рекао је Тачи.

Он тврди да ће се формирање Оружаних снага Косова догодити 2018. године, а да се тренутно ради на имплементацији критеријума и стандарда које је поставио НАТО и други међународни партнери.

"То ће бити нова мултиетничка снага. Била је заиста охрабујућа још већа интеграција Срба у Косовске снаге безбедности. Верујем да ћемо обавити најбољи могући посао да се овај процес одвија координисано са уставним променама и да се затвори током 2018. године. Формирање оружаних снага није усмерено против било кога, у интересу је мира и стабилности", рекао је он.

Тачи је казао да је почетак завршне фазе дијалога између Београда и Приштине од виталног значаја за цео Западни Балкан, као и да "мир између Косова и Србије подразумева мир на целом Балкану".

Према његовом мишљењу, „завршни процес дијалога Косова и Србије" биће окончан прихватљивим споразумом за обе стране, који ће и међународна заједница поздравити.

Тачи је „сигуран да ће Косово бити члан Унеска и Интерпола", а каже да ће се ускоро кандидовати и за чланство у Савету Европе, те сматра да ће се све "кретати прогресивним током, постепено и координисано".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи