Кубуровић: Специјални суд нова шанса за правду

Министарка правде Нела Кубуровић истакла је да је Србија посвећена остваривању правде српских жртава ратних злочина и указала да српске жртве нису нашле правду пред међународним органима. Истакла је да се почетком наредне године очекују прве оптужнице пред Специјалним судом за злочине ОВК.

Нела Кубуровић је, након обиласка спомене собе косметских жртава, рекла да није први пут у овој години да слуша страшне приче породица несталих и убијених и указала да је нова шанса за породице несталих и убијених током сукоба на Косову и Метохији у новом суду за процесуирање злочина ОВК.

"Сигурна сам да Република Србија остаје посвећена процесуирању српских злочина. Надам се да ће српски правосудни органи окончати поступке који још нису окончани и породице наћи сатисфакцију у кажњавању злочина", рекла је Кубуровићева додајући да смо недавно видели и неславан крај рада Хашког трибунала који је, како је подвукла, показао селективност у поступању.

Подсетила је да је председник Србије Александар Вучић најавио да ће проширити своју надлежност и бавити се проблемом несталих и убијених лица.

Према њеним речима, има доста архиве и материјала за случајеве који ће бити покренути пред новим судом за процесуирање злочина ОВК.

На питање да ли очекује да ће тај суд казнити злочине над Србима рекла је да се почетком идуће године очекују прве оптужнице.

"Верујем да ће бити валидни докази и да нико неће моћи да каже да Србија није доставила све што је потребно", указала је Кубуровићева додајући да још није било прилике да српски правосудни органи сарађују са новим судом, јер још ниједна оптужница није подигнута.

Пред Тужилаштвом за ратне злочине, како је објаснила, има на стотине покренутих предмета, али је проблем што Албанци, оптужени за злочине, нису доступни српским органима, па покренути случајеви нису окончани.

"Верујем да ће Тужилаштво наставити даље да ради. Србија је показала да процесуира без обзира на националну припадност, да су јој жртве битне, што нисмо могли видети у државама региона, где је правда била селективна", констатовала је министарка.

Изразила је наду да ће под утицајем међународне заједнице остати на снази закон који се односи на процесуирање злочина ОВК, као и да ће доћи до подизања оптужница које су најављене.

Министар здравља Златибор Лончар нагласио је да разуме да породице осећају јаку и велику бол и тугу.

Лончар је рекао да су Влада и председник Србије привржени постизању правде за српске жртве и додао да су председник, а и ова Влада, учинили много више од свих пре њих.

"Следеће што треба је да изађемо пред вас са конкретним резултатима да бар делић онога што осећате и мислите да треба правда да буде задовољена", поручио је Лончар.

Председник Удружења Симо Спасић оценио је да је Тужилаштво за ратне злочине под Владимиром Вукчевићем учинило највећи грех према својим жртвама.

"Док је Тужилаштво водио Вукчевић, нису га интересовале српске жртве, већ је циљ био да хапси српске генерале. Тек су ова Влада и председник спремни породицама жртава да помогну да се злочин на српским жртвама казни", рекао је Спасић.

"Наши родитељи су многи умрли не дочекавши судбину своје деце", додао је Спасић. 

Адвокат Удружења несталих и убијених на Косову и Метохији Драган Палибрк оценио је да Тужилаштво за ратне злочине под Вукчевићем није функционисало како треба, а додао да има веру да ће нови тужилац много боље и савесније радити.

Изразио је уверење да министарка Кубуровић има добру вољу да се ствари изведу на чистац и коначно жртве добију правни епилог и они који су починили злочине над Србима буду кажњени.

Што се Специјалног суда за злочина ОВК тиче, Палибрк је рекао да је скептичан да ће бити подигнута оптужница против лица која су починила злочине. Држава Србија, према његовим речима, мора стати иза сведока.

Такође је затражио да се изврши промена у судској пракси и да се лицима, за која постоји довољно доказа, суди и у одсуству, као што раде и друге државе у региону.

Удружење је министрима приказало део снимка на коме се виде отети Срби у логору Ликовац, који је држао Фатмир Љимај.

С тим у вези, Спасић је рекао да је дуго указивано на судбину отетих, који су били живи, али да владе у доба Војислава Коштунице и Зорана Ђинђића "нису чиниле ништа, већ само ослобађале албанске злочинце".

Снежана Марковић Здравковић, којој су настрадали чланови породице, каже да годинама чекају истину.

"Ја сам ћерка отетог и убијеног оца и сестра отетог брата. Ми смо годинама у овој борби, кажем борби за истину и правду", наглашава Снежана Марковић Здравковић.

Драгица Божанић сведок је догађаја у селу Оптеруша из кога је јула 1998. године одведено више десетина српских жена, деце, мушкараца.

"Последњи пут кад сам видела, кад су нас покупили, кад сам видела мог сина, довели су га у двориште и рекли су ми да нисмо вас узели да вас убијемо, да смо хтели убили бисмо вас у вашем дворишту. Сина кад су ми одвели, само се окренуо и рекао немој маму да ми дирате", навела је Драгица Божанић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи