Хан: 2025. година амбициозан али реалан циљ

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан сматра да је 2025. година као датум за могући пријем појединих кандидата са Балкана реалан, али амбициозан циљ.

"Председник Европске комисије је навео, за поједине кандидате, 2025. годину као могући датум приступања. То је реално, иако амбициозно", рекао је Хан у интервјуу бечком дневнику Курир.

На питање да ли ће Каталонија напустити ЕУ он је рекао да би сви учесници требало да се врате дијалогу.

"Исход избора није олакшао ситуацији на терену", оценио је Хан.

Везано за поступак ЕУ против Пољске он је истакао да нема говора о цепању Уније.

"Ми смо у појединим државама суочени са околностима да владавина права, на пример поштовање судских пресуда, још није довољно развијена", нагласио је Хан.

Када је реч о будућности ЕУ он је подсетио да је Комисија представила пет опција за реформу Уније и изразио наду да ће се постићи договор око једне средишње позиције.

"Основа ће бити - концентрација на велике, глобално релеватне теме и препуштање других тема националним државама", објаснио је Хан.

Према његовим речима, одлучујуће је да се сарађује појачано у спољној и безбедносној политици, како би ЕУ могла да делује као међународни актер, а за то је потребно увођење већинског гласања, јер је до сада био потребан пристанак свих.

На констатацију да је ЕУ далеко удаљена од активне спољне политике, те да на Блиском истоку одлучује Русија, док се САД повукла, а Европљани само гледају скрштених руку, Хан је истакао да се прецењује утицај Москве.

"Изолационизам САД пружа ЕУ шансе да игра значајно активнију улогу", сматра Хан.

Што се тиче намере за тешњу координацију у одбрамбеној политици ЕУ он је казао да се ради о првом кораку ка заједничким активностима у истраживању и набавци и додао да се војни издаци морају ефективније употребљавати.

Упитан шта доноси суседска политика Хан, истиче да ЕУ или извози стабилност или ризикује да увози нестабилност.

"Стабилност можемо извозити тиме што развијамо економски земље, а владавина права олакшава инвестиције", поручио је он.

На питање да ли ЕУ чини довољно да би смањила миграцију Хан је подсетио да око Европе постоји 20 до 25 милиона избеглица, што је константни изазов за Европу.

"Постоји јаз између ЕУ и непосредног суседства по питању животног стандарда. Могли би радити на томе тиме да подстичемо економски развој, како би људима пружили перспективу у њиховим домовинама. Посредством инвестиционог фонда који би био употребљен специјално за Африку можемо мобилисати од европских предузећа 44 милијарди евра за одрживе пројекте. Велики проблем је раст становништва, на пример у Египту где годишње имамо до 2,5 милиона људи више", објаснио је он.

Хан је указао да је Фронтекс већ значајно појачан, и изразио наду да чланице разумеју, приликом преговора о новом буџетском оквиру ЕУ, да заштита спољних граница не може бити бесплатна.

Према његовим речима, важно је борити се против узрока миграције, а то није могуће само са Фронтексом.

На крају, на питање да ли ће 2019.године поново да се кандидује Хан је рекао да ће се то "још видети".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи