Реаговања на Вучевићеву изјаву о правосуђу

Поводом изјаве Милоша Вучевића који је након ослобађајуће пресуде Предрагу Бубалу јавно упитао да ли судије "служе народу или доказаним лоповима", реаговавали су председник Високог савета судства и Председница друштва судија.

Председник Високог савета судства и Врховног касационог суда Драгомир Милојевић огласио се посредством Инсајдера оценом да је изјава Милоша Вучевића непримерена и неприхватљива.

"Ја не памтим да се до сада десио овакав напад на правосуђе. Посебан је проблем што је то изговорио изговорио политичар, који је уз то и правник. Никада до сада нико није на такав начин коментарисао рад суда. Високи савет ће свакако сутра заузети став у вези са овим случајем", навео је Милојевић.

Председница Друштва судија Драгана Бољевић изјавила је да је запрепашћена изјавом Вучевића и истакла да је њен циљ подривање поверења у целокупно правосуђе.

"Немам друге речи осим запрепашћења. Ово је јасан пример притиска на правосуђе и то пре свега на оне који би требало да одлучују у овом предмету у другостепеном поступку", рекла је Бољевићева за Инсајдер.

Она подсећа да политичари не смеју да шаљу грађанима овакве поруке, које уништавају већ нарушен углед правосуђа у Србији.

"Ово је један од најстрашнијих напада на судство у Србији. Вучевић је и адвокат и врло добро зна какву тежину имају његове речи", каже Бољевићева.

Председница Друштва судија сматра да је изјава Вучевића "смишљена да понизи правосуђе и представља својеврстан позив целокупном друштву на неверицу и ниподаштавање судства у сваком погледу".

Друштво судија ће свакако реаговати, а позивам и Високи савет судства да реагује на овај неприхватљив иступ политичара, рекла је Бољевићeва.

Председница Друштва судија наводи да странке у поступку имају право да буду незадовољне одлуком суда, али да у правном систему ту одлуку побијају у судском поступку.

Политичари, према њеној оцени, не би смели овако да коментаришу судске одлуке, већ би морали да буду свесни да њихова реч има посебну тежину.

"Ово је потврда да Србија има проблем са владавином права, јер политичари чија реч има специфичну тежину овако бескрупулозно нападају суд и целокупно правосуђе", закључила је Бољевићева.

Одговор Вучевића

Милош Вучевић, који се нашао на мети критика након данашњег саопштења, каже да чврсто стоји иза сваке своје речи.

Вучевић истиче да је поносан и почаствован што га нападају, јер је то доказ колико их је истина заболела.

"И поред свих ових бруталних напада, ни за јоту нећу да одступим ни од једне речи коју сам изговорио, јер сам само пренео оно што грађани Србије и сами знају да се дешава претходних година", каже Вучевић за Информер.

"Кажу да не признајем независно судство и то је тачно, не признајем судство које је независно од свог народа и од своје државе", додао је он.

Вучевић каже да једноставно више није могао да ћути, ни као правник, ни као грађанин Србије.

"Очигледно је да у Србији право и правда нису исто. Јер, тешко да је случајно што је судија Данко Лаушевић који је ослободио Бубала исти онај који је својевремено донео ослобађајућу пресуду у случају познатом као 'кофер', тако да је испало да је кофер дошао с неба и нестао на небу. Тешко да је случајно што је адвокат Бубала Владимир Гајић члан председништва странке Вука Јеремића", рекао је Вучевић.

Додаје да је тешко да је случајно што је бивши судија Владимир Вучинић који је вратио пасош власнику "Делте" Мирославу Мишковићу сада такође у врху Јеремићеве странке.

"Изгледа да независност судства не важи за неке спољне центре моћи и домаће тајкуне, а управо би од њих требало да буде независно, а не од народа", рекао је Вучевић.

Додао је да се не плаши последица.

"Могу да ми прете, да ме туже, да ме хапсе, да ме осуде... али неко мора да каже истину у Србији, а то је да постоји очигледна спрега тајкуна и правосуђа. Знам да их истина највише боли, и зато су скочили као опарени, али понављам - ја стојим иза сваке своје речи", закључио је Вучевић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи