Харадинај: Суд за ОВК је необичан, поштоваћемо одлуку скупштине

Косовски председник Рамуш Харадинај је, коментаришући захтев 43 посланика да се направи ревизија Закона о Специјалном суду, истакао да ће влада поштовати сваку одлуке скупштине, којој је подређена.

"Тај суд је био и јесте необичан. У време када је формиран ми смо, као Алијанса за будућност Косова, гласали против и наш став је био да то може да се ради на Косову, јер је овде био Еулекс и сви остали и постојали су сви услови за то", рекао је Харадинај у интервјуу за РТК 2

На питање да ли је упутио званичан захтев за укључивање САД у дијалог Приштине и Београда, косовски премијер није одговорио директно, већ је казао да је имао прилику да представницима Сједињених Америчких Држава објасни да је за постизање крајњег мира потребна и улога Америке.

Харадинај је рекао да сматра да чланство Косова у Уједињеним нацијама нема алтернативу и све иде у том правцу.

Рамуш Харадинај је оценио да "сви досадашњи договори са Србијом воде крајњем решењу".

"Унутар крајњег решења биће задатака, договора и протокола, али све независне земље које су признале једна другу имају више од стотину међусобних договора и протокола", напоменуо је Харадинај.

То значи, додао је, да након признања морамо напредовати и на билатералним, економским, тржишним и друштвеним односима.

"Одлуку Србије би требало да поштују и остали, а решавање односа између Косова и Србије је битно и због интеграција у Европску унију", истакао је Харадинај.

Косовски премијер је рекао да је "ЕУ циљ и Косова и Србије", али да је, каже, јасно је да су отворена питања препрека на том путу.

"Сада Србија, на пример, свако отворено поглавље мора и да затвори и Србија не може напредовати уколико не реши питање са Косовом. Исто важи и за Косово, ако не решимо сва отворена питања, онда каснимо", објаснио је Харадинај.

Навео је да косовски устав предвиђа Заједницу општина са српском већином, али само ако је она у складу са уставним одредбама.

"Као Косово спремни смо да напредујемо по питању Заједнице, али је врло битно да она буде у складу са уставом. После одлуке уставног суда немогуће је да избегавамо његов став", наводи Харадинај.

Говорећи о плану за формирање војске, Харадинај је рекао да Косово у суштини и сада има оружане снаге.

"Ми их називамо Безбедносним снагама Косова, али циљамо на уставно име и уставни мандат Армије Косова, што није велика разлика, јер не стварамо нешто ново", објаснио је Харадинај, додавши да НАТО и КФОР обучавају припаднике Безбедносних снага.

Циљ је, додаје, да се обезбеди и уставни оквир за формирање Армије.

"Верујем да је то добро за све који живе на Косову, па и за Србе, јер што мирније, сигурније и безбедније Косово у интересу је свих који овде живи", нагласио је Харадинај.

Додао је да о томе још није разговарао са представницима Срба, али је напоменуо да са Српском листом веома добро сарађује када је реч о животним проблемима свих грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи