Вучић: Србија ће водити своју политику и штитити своје интересе

Председник Србије Александар Вучић каже да је његов одговор на тему "седења на две столице" да ће Србија водити своју политику на начин да прати сопствене интересе, а не било које друге стране силе, ни САД, ни Русије, ни ЕУ, нити било кога другог.

Вучић је тако прокоментарисао нову изјаву америчког званичника Хојта Јија и додао: "На све то имам прост одговор – Американци су наши пријатељи, сви су они наши пријатељи, али земљу водимо у складу са својим интересима."

Председник Србије је, у интервјуу за телевизију Пинк, навео да се држава води речима Стојана Новаковића у писму из 1900. године ондашњем председнику Владе: "Волео бих да су Срби више Срби."

Новаковић је, каже, рекао да би волео да су грађани мање аустрофили, или русофили и да су много више Срби.

"Ми водимо Владу и државу, говорим и о Ани (Брнабић) и о себи, на начин да пратимо интересе Србије, а не било које друге стране силе, ни САД, ни Русије, ни ЕУ, нити било кога другог", истакао је Вучић.

То је, истакао је, од пресудног значаја за будућност Србије.

Притисци ће, уверен је српски председник, долазити са различитих страна, биће, каже, тешко издржати их, али позиција председника Србије обавезује да се брани и штити своја земља и да се види шта мора да се уради.

Он је подсетио да је разговарао са 71 званичником у седам месеци, и рекао да та чињеница говори о ширини активности.

Подсетио је на унутрашњи дијалог о КиМ, истичући да је почело да се говори о проблемима, правима, могућности и будућности на Косову.

Вучић је истакао да не постоји ниједан рационални разлог због којег би Србија увела санкције Русији, те поновио да до тога неће доћи док је он председник државе.

"Ништа нам Русија није учинила нажао. Зашто бисмо уводили санкције земљи која нам ништа није учинила, а нисмо увели онима који јесу?", упитао је председник.

Казао је да, такође, не види што би ишао против емоција сопственог народа, и да је тако нешто радио само када је знао да постоје добре ствари за будућност које треба да спроведемо, па је директно ишао против народне воље, као, на пример, када је реч о мерама фискалне консолидације.

одина 2018. – пуна изазова"

Оценио је да ће следећа година бити пуна изазова, а кључни ће, каже, бити Косово и Метохија, регионални мир и стабилност, те даље јачање економије.

Вучић је рекао да је на Србији да очува мир и стабилност, да ништа не учинимо и не допринесемо нарастању тензија у Босни и Херцеговини, те да, ако можемо, помогнемо да не буду снажније постојеће тензије.

Најавио је да ће идуће године бити повећане пензије и за оне пензионере са високим пензијама.

"И онај мали постотак високих пензија, као што примају моји родитељи, биће повећане идуће године. Осталих 87 одсто већ ће од јануара имати веће пензије", истакао је Вучић рекавши да је просечна пензија у Србији 25.000 динара, а не 15.000 како неки тврде, колика је, иначе, била под ранијим властима.

Навео је да је Србија направила огроман напредак, да се сви у региону такмиче са сваким и указао да су на крају бројке те које показују резултат.

Вучић је назначио да је Србија направила огроман напредак и да имамо поузданост у економији, да се јавни дуг смањује, да смо веома добро место за инвестиције, побољшани су услови рада на тржишту...

Истакао је да су директне стране инвестиције у Србији у првих десет месеци ове године 2,12 милијарди евра и да смо по томе апсолутни лидери у региону.

Вучић је рекао да Србија има више инвестиција него четири земље и једна територија тзв. западнобалканске шесторке и Хрватска, иако чланица ЕУ, заједно.

"То вам говори колико је Србија постала успешна и полако али сигурно напредује", рекао је Вучић.

"Наставак дијалога онако како Србија каже"

Александар Вучић је истакао да косовски Албанци ништа не раде самостално, на своју руку, и поручио им да ће наставак дијалога, када су учесници у питању, бити онакав како Србија буде рекла.

"Настављамо разговоре, али неће бити како ви хоћете, јер се пита и Србија. Биће онако како Србија буде рекла. Не зато што тако хоће, већ што нуди компромис", поручио је Вучић.

На питање новинара о захтевима Албанаца да се САД укључе, али и противљењу Специјалном суду Вучић је јасно поручио да "ништа Албанци не раде самостално, одлучују неки други, не они".

"Хоћете да убаците додатног играча? Ако хоћете да убаците неког ко је признао Косово, Србија ће тражити неког ко то није урадио, а то је Русија", рекао је он додајући да је разговарао са председником Русије Владимиром Путином и добио сагласност о томе.

Председник Србије је рекао и да је, по његовом мишљењу, Дејтонски споразум угрожен, али да је он обезбедио мир, а да би свако рушење тог споразума могло да доведе до несагледивих последица.

"Крхко је то што је Дејтон постигао, па свако ко иде против тог споразума ризикује лоше последице", рекао је и поменуо у том контексту: "Видели сте интервју Изетбеговића."

Препричао је и како је изгледао договор о граници између Србије и БиХ, како је рекао, најпре у званичном разговору у Сарајеву, а затим на вечери.

"Ми смо у Сарајеву разговарали о утврђивању граница и рекао сам да ми тражимо 13 плус 24 хектара, што је везано за хидроелектране Зворник и Бајина Башта, а да смо спремни да надокнадимо, где год БиХ то жели", рекао је Вучић.

Како је навео, Изетбеговић је тада рекао – то је за нас тешко, у реду је за пругу, али ово је тешко јер је Дрина у питању, можемо да дамо право службености на 30 година... а Вучић је, додао је, тражио да то буде најмање 99 година.

"После је у Београду Изетбеговић рекао – ја сам ти то рекао на вечери, али не може да се реши то за два дана. Питао сам га зашто смо онда уопште о томе разговарали", навео је Вучић.

"Градска управа има резултате"

Александар Вучић је, одговарајући на питање о београдским изборима, рекао: "Синиша Мали има непостојећу емоционалну интелигенцију, Весић као и ја има ниво допадљивости на нивоу нуле, а Младеновић, признаћете, нема баш нешто шарма, али сви ти људи су донели заједно изванредне резултате".

Како је рекао, изузетно цени рад градске управе и за њихове ће резултате гласати макар био једини.

"Никада никоме не бих понудио да замени у том тренутку Малог, Весића, Младеновића", додао је, те нагласио да републичка власт није могла да доведе "Икеу" без подршке градске власти.

"Београдска власт има бројне резултате, стотине реновираних фасада, обновљене булеваре, направљених ствари које никада нису направљене, 'Београд на води', са којим су се многи спрдали, па све до Музеја савремене уметности и нових паркова", реко је председник.

"Ниједан парк није направио Шапић, Ђиласов помоћник, већ Мали", рекао је он те подсетио и на Цветни трг са спомеником легендарном Бориславу Пекићу.

Вучић је такође навео да је цена новогодишње јелке постављене на Тргу у Београду 69.000 евра, те да остало до укупне цене од 83.000 евра чине порези и царине. Такође је навео да су остала два понуђача за основну цену тражила 80.966 и 75.000 евра, те да је понуда компаније "Кип лајт" била најјефтинија.

Вучић je изјавио да ће избори у Београду бити расписани у законском року и да ће бити одржани у марту, а да ће Српска напредна странка "кандидовати" добар тим и програм. Замолио је грађане да бирају по резултатима.

"Молим грађане да не бирају по симпатијама, јер смо на дну лествице по томе", указао је он.  

Навео је да у Србији не постоји цензура и упитао о каквим се то код нас независним новинарима и медијима говори, а независан значи само "да си против своје владе и председника".

"Од кога независан? То не значи да не прима паре од неког у чијем интересу ради", приметио је Вучић.

И, како је рекао, с тим нема проблем, али народ разуме ствари.

"Народ поштује и на срећу или жалост неких гледају више неке телевизије, а мање неке друге. Није народ глуп. Људи то све знају", додао је.

Поводом медијских написа да је нудио Драган Ђиласу да буде градоначелник или потпредседник Владе, Вучић је рекао: "Изгледа да сам свима нешто нудио."

Упитан да ли је и Јанковићу нудио премијерско место, рекао је да је "све било успешно, али да је мали проблем био то што људи у Србији то нису желели".

"Ево, добровољно се одричем власти и функције", рекао је у одговору на све те написе.

Он је рекао и да га политички противници у Србији хвале у приватним разговорима, али да то јавно не чине.

"Приватно ме хвале, али јавно као да их змије и гуштери уједају, па не могу да ми честитају на резултатима", навео је Вучић.

Истакао је да нико из СНС-а никада није помињао никакве државне ударе већ да је то радио само Саша Јанковић, али и упитао да ли неко стварно мисли да свима одговара стабилна Србија.

Вучић је рекао да неки настављају да раде оно што су увек и радили, а неки би да се дочепају касе како би поново пљачкали и то је мотив који их води.

Говорећи о одржаним локалним изборима у пет општина, Вучић је рекао да су из једне амбасаде звали Општинску изборну комисију у Пећинцима да се Црти допусти да посматрају изборе, а они су се потом повукли, јер их је неко, како су се жалили, сликао.

Он је казао да су све странке имале посматраче на општинским изборима у недељу, и да је било више опозиционих, а да се онда пријавио и "неко ко добија паре да може да говори шта се некима свиђа".

"Чак су из неке амбасаде звали Општинску изборну комисију да неко буде посматрач. И то су радили. А онда се повуку, и то зато што је неко долазио да их слика. Је л' сликање кривично дело? Ви, иначе, идете и сликате по цео дан", казао је Вучић.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи