Спремају се новине у ингеренцијама Заштитника грађана

Министарство државне управе и локалне самоуправе започело је поступак јавних онлајн консултација за измене и допуне Закона о Заштитнику грађана. Како кажу у министарству, такву иницијативу су покренули како би се прикупиле сугестије које би требало додатно да унапреде постојећи правни оквир.

Тигар без зуба - тако су недавно европски парламентарци оценили надлежности и ингеренције обудсмана. И Заштитиник грађана је сагласан да оне нису довољне, да он на прави начин и заштити грађане. Промене актуелног Закона тражи и поглавље 23 - правосуђе и основна права, у преговорима са Унијом.

"Што се тиче самог закона он треба да иде у правцу већих овлашћења Заштитника грађана што подразумева контролу још неких институција које до сада Заштитник грађана није имао право да контролише као и могуће увођење санкција за непоступање по притужбама. Оно што није тако мало важно а то је давање бесплатних правних услуга најчешће савета", каже Зоран Пашалић, Заштитник грађана.

Зато је радна група Министарства државне управе и локалне самоуправе покренула иницијативу и позвале на јавне онлајн консултације.

"Могу да учествују све организације цивилног друштва, стручна јавност, очекујемо предлоге државних органа тако да заиста сви заинтересовани грађани могу да учествују", наводи Ивана Антић из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Податак да тек свако друго домаћинство у Србији има интерент не брине надлежне у министарству.

"Верујемо да је ово добар начин за један инкулузиван и транспарентан поступак јавних консултација с тим у вези постоје удружења грађана, организације цивилног друштва које би могле да пренесу глас и оних грађна који нису технички оспособљени", каже Антићева.

"Онлајн комуникација је свакако добра комуникација и она је што се тиче данашњег савременог доба заиста у експанзији, додуше постоји један моменат који је ту врло занчајан то је да 70 одсто грађана, по европским статистикама, не верује у оно што добија онлајн", наводи Пашалић.

Онлајн консултације које се уводе пример су добре праксе на западу, а план је да се сугестије и примедбе на допуне и измене Закона о Заштитнику грађна прикупљају до 6. фебруара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи