Локални избори у пет општина, затворена биралишта

У Пећинцима, Мионици, Неготину, Прешеву и Костолцу одржавају се локални избори. Право гласа у свих пет општина има 117.162 бирача. Биралишта су затворена у 20 часова, а први резултати се очекују око 21.30.

У Пећинцима 15.996 бирача могло је да искористи своје бирачко право на 30 бирачких места. Према подацима општинске изборне комисије, до 9.00 сати гласало је 8,1 одстo биричког тела.

Дан су у Пећинцима обележиле међусобне оптужбе. ДС тврди да је у општини на делу било јавно гласање, а да су њихови функционери нападнути испред једног биралишта.

Наводе је одбацио СНС - уз тврдњу да демократе узнемиравају грађане, спречавају их да гласају по вољи и да је једног од њих функционер ДС-а, како кажу, ударио главом. Тврдњама се придружио и Покрет социјалиста.

Покрет Доста је било саопштио је да "активно на терену прати и надгледа изборе у Пећинцима и Неготину" и да ће након избора извршити увид у сав изборни материјал.

На самим биралиштима, кажу надлежни, несугласица није било.

"Према сазнању општинске изборне комисије, није било никаких инцидената на бирачким местима и на сваком бирачком месту се сада избори пролазе регуларно", каже председница општинске изборне комисије Пећинци Драгана Крстић.

За улазак у локални парламент надметало се шест изборних листа и то: изборна листа Александар Вучић-СНС-СПС-Ивица Дачић; ЛДП-Борисав Костић; СРС-Др Војислав Шешељ; "Достојанствено, без страха-Бата Марковић-ДС и ЛСВ"; Јединствена Србија-Драган Марковић Палма и изборна листа "За Пећинце без корупције". 

У Мионици право гласа имало је 11.464 бирача на 38 бирачких места. Бирали су се кандидати са четири изборне листе: Српске напредне странке, Демократске странке, коалиције СПС, Јединствена Србија и СРС, и ПУПС-а.

Сва изборна места осим у Ракарима, где је гласање продужено до 20.30, отворена су на време. До 11 часова гласало је око 17 одсто бирача.

У Неготину, чији локални парламент има укупно 45 одборника, за улазак у скупштину такмиле су се четири изборне листе. Сва бирачка места, њих 72, отворена су на време. До 11 часова гласало је 15 одсто уписаних бирача.  

Право гласа у Неготину имало је укупно 39.415 бирача, а надметале су се изборне листе: "Александар Вучић-СНС-СПС-Ивица Дачић", Демократска странка-прим др Момир Петковић Мома; Уједињена сељачка странка-Драгослав Цветковић и изборна листа "Неготин без корупције" чији је подносилац истоимена група грађана. 

У Костолцу је на 11 бирачких места могло да гласа укупно 11.520 бирача. До 11 часова на биралишта је изашло 1.725 грађана, односно 14,97 одсто од броја уписаних. 

На изборима у тој општини такмичило се пет изборних листа: Александар Вучић-СНС-СПС-Ивица Дачић; ДС-Александар Попов; Милан Кркобабић, ПУПС-СРС, Др Војислав Шешељ; Група грађана Искорак-др Звонко Благојевић-Жарко Дебељачки и изборна листа Српски покрет Двери. 

У Прешеву је отворено 38 бирачких места на којима је бирачко право могло да искористи укупно 38.860 гласача. До 15 сати гласало је 30 одсто уписаних бирача.

На бирачком месту број 5, у згради општине Прешево, прекинуто је гласање. На том месту ће бити поновљено гласање.

Како је за РТС изјавио председник општинске изборне комисије Зећирја Мифтари гласање је прекинуто због неспоразума између чланова бирачког одбора.

Дошло је до вербалног сукоба, па су неки чланови одбора изашли из просторије. 

Мифтари каже да је још на неким местима било тензија међу члановима бирачких одбора из различитих странака, али у мањој мери, тамо гласање није прекидано.

На локалним изборима у Прешеву учествовало је осам изборних листа, од којих су седам листе албанских партија и група грађана, док се на једној листи окупило шест српских политичких партија и то - СНС, СПС, Покрет социјалиста, Јединствена Србија, ПУПС и СРС и то на листи која се зове "Александар Вучић - за Србију јединствено". 

Надметале су се и листе: Алтернатива за промене; Демократска партија Албанаца-Рагми Мустафа; Демократска унија Албанаца-Насер Азири; Група грађана Реформа за промене Демократске партије Албанаца-Сами Саљиху; Партија за демократско деловање-Адита Синани; Демократска унија долине-Скендер Дестани; Александар Вучић - за Србију јединствено и изборна листа Демократска партија-Џелал Мемети. 

Први резултати избора у ових пет општина најављују се до 21.30. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи