Брнабић: Србија се доказала као предвидив и озбиљан партнер

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да је, после састанка премијера Западног Балкана вечерас у Бриселу и разговора о новој Стретегији проширења, јасно да су Србија и Црна Гора најнапредније у процесу придруживања ЕУ, истичући да се Србија већ доказала као стабилан, предвидив и озбиљан партнер.

"Србија и Црна Гора су и једине земље које у овом тренутку преговарају. Једна од основних тема је и да Албанија и Македонија крену у преговоре што је пре могуће, надамо се у првој половини 2018. године. То је у интересу целог Западног Балкана", изјавила је Брнабићева на крају радне вечере коју је за премијере из региона организовала шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини.

Премијерка је новинарима рекла да Србија у потпуности подржава Албанију и Македонију, као и да је напредак тих земаља на путу евроинтеграција важан за даљу стабилност и повезаност Западног Балкана.

"Оно што је јасно јесте да свако напредује својим темпом. Тај темпо се неће усклађивати као ниво Западног Балкан. Важно је да се отворе преговори и да се да позитиван сигнал. Онда свако иде најбрже што може ка ЕУ, у складу са реформама и брзином реформи које се имплементирају", поручила је Брнабићева из Брисела.

Упитана за споразум о нормализацији односа са Приштином, који се пред Србију поставља као услов за улазак у ЕУ до 2025. године, председница владе је нагласила да се Србија већ доказала као стабилан, предвидив и озбиљан партнер.

"Србија је потписала Бриселски споразум и имплементирала највећи део ствари из Бриселског споразума. У питању су јако тешке и непопуларне ствари за које је била потребна велика политичка храброст и одговорност. Са друге стране, Приштина још није почела да испуњава Бриселски споразум. Ми и даље инсистирамо на формирању Заједнице српских општина као кичменом стубу Бриселског споразума", рекла је Брнабићева.

Премијерка је закључила да је Србија урадила све што је у њеној моћи да покаже озбиљност и политичку одговорност и поручила да се нада се да ће Приштина ухвати прикључак са тим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи