Мировић о сарадњи са Доњом Аустријом

Председник Владе покрајине Војводине Игор Мировић разговарао је са председницом аустријске покрајине Доња Аустрија Јоханом Микл Лајтнер о продубљивању сарадње та два европска региона, која би могла бити дефинисана заједничким документом.

Они су се сложили да политичка стабилност и економски помаци које је Србија направила у протеклом периоду добар сигнал за успостављање директне сарадње Војводине и Доње Аустрије, између осталог, у пољопривреди, туризму, образовању, медицини.

У разговору је истакнуто и да постоји простор за активнију сарадњу двеју регија, кроз повезивање развојних агенција и научно-технолошких институција, те да је у обостраном интересу да се повећа број директних страних инвестиција.

Саговорници су се дотакли и сарадње и размене знања и искустава у области културе, с освртом на престижну титулу - Европска престоница културе 2021, коју је Нови Сад понео, а коју Санкт Пелтен у Доњој Аустрији, има амбицију да понесе 2024.

Очекује се да ће већ на пролеће, важне области сарадње за обе регије бити интегрисане у споразум о сарадњи, који ће обезбедити оквир за реализацију конкретних пројеката.

Микл Лајтнер, која је пре ове функције била министар унутрашњих послова Аустрије, указала је, у разовору у седишту доњоаустријске валде у Санкт Пелтену, да подржава Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ, а са Војводином жели да прошири сарадњу.

"Војводина и Доња Аустрија су веома сличне и можемо да учимо једни од других. Ми радо преносимо наше искуство Војводини и отворени смо за нове контакте и искуства од стране српске покрајине", казала је она у изјави Танјугу.

Рекла је да постоји много додирних тачака два региона, посебно у пољопривреди, економији и науци.

Најавила је да ће се сарадња детаљно анализирати и на пролеће наставити разговори о продубљивању кооперације.

"Што се приступног процеса Србије ЕУ тиче у потпуности подржавамо чланство. У нашем је интересу да на европском нивоу имамо подршку, на пример, када је реч о продужењу коезионих фондова", објаснила је Микл-Лајтнер.

Истакла је да је са Мировићем имала успешан разговор, који ће сигурно бити настављен.

Мировић је рекао да је са Микл Лајтнеровом разговарао о будућој сарадњи два региона, те да су се дотакли низа области сарадње, од европских интеграционих процеса у којима се налази Србија, до сарадње у области културе.

Подсетио је да је Нови Сад добио ласкаву титулу европске престонице културе за 2021. годину, а да пошто Санкт Пелтен, главни град Доње Аустрије жели да се кандидује за 2024. годину, указао је да је у тој области могуће разменити искуство.

"Разговарали смо и о интензивирању односа када је реч о институционалној сарадњи. Наше институције могу да науче од сличних установа Доње Аустрије. Очекујемо већ веома брзо да све важне области сарадње интегришемо у једну врсту изјаве, споразума у будућности", најавио је Мировић.

Он је нагласио да Доњу Аустрију и Војводину повезују многе ствари у области пољопривреде и научно-технолошких изазова.

"Доња Аустрија је за наш узор у многим областима и усмерени смо да учимо како би Војводина у будућности била што успешнија и достигне успех који Доња Аустрија има у многим областима", рекао је Мировић.

"Окупљање привредника важан корак" 

Игор Мировић је казао да је посета организована у тренутку када су односи Србије и Аустрије одлични, те да је окупљање привредника још један важан корак у продубљивању добре сарадње и још већем приближавању двеју држава.

Мировић је истакао да је Аустрија међу земљама које предњаче по броју инвестиција у Србији, где тренутно послује преко 500 аустријских компанија, с уложеним капиталом преко три милијарде евра.

Он је додао и да међусобна робна размена између Србије и Аустрије бележи континуирани раст, те да значајну улогу у томе имају и компаније које послују у Војводини.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић осврнуо се на могућности унапређење економске сарадње покрајине Војводине и Аустрије. Он је навео да је у новој економској политици у Војводини, посебан акценат стављен на индустрију.

"У укупном бруто домаћем производу Војводине, који се креће око 10 милијарди долара, индустрија учествује са нешто више од 45 одсто", казао је Милићевић додајући да је Војводина тренутно има 24 комплетно опремљене индустријске зоне и 32 индустријске зоне чија изградња је у току.

Он је додао и да Покрајинска влада, у пуном капацитету, подстицце нова улагања, кроз различите моделе субвенционисања, преко Развојне агенције Војводине.

Доња Аустрија је са 19.186 квадратних километара, по површини највећа покрајина Аустрије, а са 1,65 милиона, по броју становника друга од укупно девет покрајина.

Делегација Војводине, која борави у дводневној посети Аустрији, присуствовала је у Бечу конференцији "Србија се сусреће са Аустријом - Истражите српски индустријски центар Војводину". Конференција је окупила више од 70 аустријских и српских компанија, којима су представљени потенцијали за улагање у Војводини.

Делегација, у којој су били и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, посетила је компанију "Дунапак пекгинг", која производи папирну амбалажу, и заинтересована је да своје пословање прошири на територију Војводине.

Мировић ће, такође, у Бечу учествовати у дискусији на тему "Истражите индустријски хаб Србије Војводину".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи