Одбор за контролу служби безбедности усвојио Закон о БИА

Скупштински одбор за контролу служби безбедности усвојио је Закон о Безбедносно-информативној агенцији у начелу који се односи на уређење радно правног статуса припадника те агенције.

Саветник директора БИА Мирослав Панић рекао је на седници одбора да закон не доноси ништа ново у виду овлашћења руководилаца агенције, наводећи да је текст предложеног закона готово идентичан са текстом нацрта из 2016. или почетком 2017. године када директор БИА није био Братислав Гашић.

Одговарајући на критике да ће се убудуће у БИА запошљавати без конкурса, Панић је навео да агенција ни до сада није имала обавезу да објављује јавни конкурс за запошљавање и појаснио да је и до сада оглашавала потребу за одређеним профилима.

Седницу одбора је напустио посланик ДС-а Радослав Милојичић који се први јавио за реч и изразио незадовољство због тога што није присутан Братислав Гашић због кога су, каже, и предложене измене о допуне закона, те да је реч о "пар екселанс политичком питању".

"Закон се прави због Гашића и СНС-а да би они имали потпуну контролу над службом безбедности. Гашић није смео да дође", рекао је Милојичић кога је опаском, да закон нису поднели ни странка ни посланици, већ Влада, те да не вређа, прекинуо председник одбора Игор Бечић.

"Молио бих вас да ме не прекидате, имам право на свој став, нећете ви да ми забраните да говорим. Закон је штетан из неколико разлога, јер ће Гашић имати дискреционо право да заснива радни однос припадницима...", рекао је Милојичћ на шта је Бечић одмах одговорио да је тако било и до сада.

Али сада је проблем - пошто је Гашић на челу, добацио је посланик ДС-а и наставио да је реч о члану председништва СНС-а који је, каже, имао афере са хеликоптером, новинарима и поручио властима да угрожавају безбедност земље, те упитао шта ће сада радити "партијски послушници" када су и без значке малтретирали новинаре.

После полемике, Милојичић је напустио салу, а Владимир Ђукановић из СНС-а је прокоментарисао да је посланик ДС-а имао "перформанс који је договорио са одређеним телевизијама" и рекао да га чуди како демократама нису сметали Мики Ракић или (Саша) Вукадиновић кога су довели из Крушевца "као партијског полицајца".
Марија Обрадовић је подсетила да је Гашић замрзао статус у странци, те казала да је њен утисак да Милојичић има дозу страха од БИА и спознаја које та агенција може да има.

"Мој утисак је да је БИА у претходном периоду била алат за притисак и да је претходни режим злоупотребљавао. Неће бити настављено на исти начин. Крајње је време да се службе безбедности врате у правне оквире, а овај скандал у коме се спомињу Гашићеве афере, то је све само краткопотезно", рекла је Обрадовићева.

Мехо Омеровић из СДПС-а је казао да акт о систематизацији мора претходно да одобри влада и напоменуо да одбор за контролу служби безбедности такође може да контролише законитост рада БИА.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи