Александра Јоксимовић: Важно је да константно напредујемо ка ЕУ

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић каже да је за Србију важно да процес европских интеграција константно напредује и да отварање сваког поглавља представља корак ближе пуноправном чланству Европској унији.

Сагласност свих 28 земаља Уније да Србија у понедељак 11. децембра отвори поглавља 6 и 30 у преговорима о чланству са ЕУ за њу је важна вест која је данас стигла из Брисела, а у тренутку када, како је рекла, излази свеобухватна стратегија која "суштински фаворизује Србију као потенцијално првог следећег члана Уније".

"То говори да се налазимо на добром путу и да тежимо стратешком спољнополитичком циљу, а то су европске интеграције", оценила је Јоксимовић за Танјуг.

Она је приметила да постоји неколико кључних тема за напредак у процесу интеграција и да је, када је реч о Србији, политички критеријум на првом месту. 

"То подразумева напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, а оцењено је да је на том плану дошло до позитивног помака, што је изузетно важно", рекла је директорка Центра за спољну политику (ЦСП).

Коментаришући то што за поглавље 33, чије је отварање разматрано до последњег тренутка, није дато ''зелено светло'', јер пет чланица ЕУ није задовољно напретком Србије у области владавине права и испуњавања Акционог плана за поглавље 23, Јоксимовић је навела да ранија искуства земаља кандидата показују да су у преговарачким процесима са ЕУ кључна поглавља 23 и 24, која се управо због тога прва отварају, а последња затварају.

Додала је да ЕУ највише обраћа пажњу којим се темпом земље кандидати усклађују са европским законодавством, напомињући да акциони планови представљају агенде којима се држава кандидат обавезује у којим роковима ће испунити одредбе за одређена поглавља.

"Не значи да Србија испуњавањем рокова из Акционог плана не може да за кратко време сустигне оно на шта се сама обавезала. Лопта је сада у нашем дворишту и на нама је да направимо кораке који ће хармонизацију у оквиру поглавља 23 и 24 учинити бржом и ефикаснијом, а наш крајњи циљ ближим", сматра Јоскимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи