"САД и ЕУ подржавају Западни Балкан"

Западни Балкан има јасну европску перспективу и ЕУ и САД подржавају наставак реформи и процеса помирења у региону, поручила је Федерика Могерини након састанка са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, после данашњег састанка у Бриселу са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном, изјавила је да обе стране подржавају Западни Балкан и да регион има јасну европску перспективу.

"Обоје смо потврдили нашу посвећеност региону (Западном Балкану), који има јасну европску перспективу и подржавамо наставак реформи и процеса помирења у региону", рекла је Могеринијева на заједничкој конференцији за новинаре са Тилерсоном.

Тилерсон је изјавио да САД остају посвећене Европи и понудио јавну изјаву о подршци европским савезницима који су забринути за спољну политику под председником Доналдом Трампом.

"Партнерство између Америке и Европске уније темељи се на заједничким вредностима, заједничким циљевима безбедности и просперитета на обе стране Атлантика и ми и даље остајемо предани", рекао је Тилерсон пре ручка са 28 министара спољних послова ЕУ.

Могеринијева је нагласила да нуклеарни споразум са Ираном остаје кључни стратешки приоритет за безбедност ЕУ, као и за глобалну и регионалну безбедност, додајући да укидање споразума не би учинило ништа добро.

Каже да дели поглед са Тилерсоном да би требало хитно напредовати према политичком решењу у Сирији и подржати сиријски народ и у политичком и економском смислу кроз подстицаје.

Тилерсон је напоменуо да од својих иранских извора имају потврде да је Иран "извозио" борце и оружје у околне земље у којима има сукоба.

Проблеми које ствара Иран и њихове активности не могу се игнорисати и САД планирају да делују, нагласио је Тилерсон.

Захвалио је на чврстом ставу Европе, којим је Северној Кореји послата порука да се њен нуклеарни програм неће толерисати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи