Дачић: Минимум заједничких интереса САД и Србије због стабилности

Циљ састанка америчког саветника за националну безбедност генерала Мaк Мастера са министрима спољних послова земаља Западног Балкана био је да покаже да САД желе стабилност и напредак свих у региону, рекао је у интервјуу за РТС шеф дипломатије Србије Ивица Дачић. Истакао је да би због те стабилности САД са Србијом требало да пронађу минимум заједничких интереса.

Ивица Дачић је рекао да није било времена за озбиљније разговоре и да је на састанку свако изнео своје мишљење.

"Ја сам инсистирао на томе да нема стабилности у региону уколико САД не пронађу заједнички интерес са највећом земљом и највећим народом на Балкану, а то је Србија и српски народ, и да у том смислу треба да тражимо неки минимум заједничких интереса", рекао је Дачић.

Поручио је да би се на тај начин допринело стабилности читавог региона. Додао је да САД имају своју политику и да их занима руски утицај.

Говорећи о недавно објављеном извештају Атлантског савета о новој америчкој стратегији за Балкан, Дачић је истакао да у формалном смислу то није документ америчке администрације, већ једне невладине организације који може да има неки утицај, али "не мора да значи".

Када је реч о евентуалним захтевима за измену формата преговора Београда и Приштине, Дачић је навео да није Србија пребацила преговарачки процес на ЕУ, већ је то био предлог Европске уније.

"У време Тадићеве администрације, Генерална скупштина УН је донела такву резолуцију и тај формат се не може променити тек тако", поручио је министар Дачић.

Додао је да нико формално није ни изнео предлог за промену формата и навео да мисли да око тога постоје велика размимоилажења између ЕУ и САД.

"Да ми сада не причамо бајке, САД су увек на неки начин биле иза сцене присутне и током овог дијалога", рекао је Дачић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи